Política 16/12/2019

Una extradició a remolc de Luxemburg

El tribunal belga accepta la seva dependència respecte a la decisió del TJUE sobre Puigdemont

i
Ernesto Ekaizer
3 min
L'expresident català a l'exili, Carles Puigdemont, amb els exconsellers Clara Ponsatí i Toni Comín, davant del Parlament Europeu

MadridLa Fiscalia belga, que representa la Fiscalia del Tribunal Suprem espanyol, va donar divendres, dia 13 de desembre, el seu vistiplau a la proposta de la defensa de Carles Puigdemont, Toni Comín i Lluís Puig d'ajornar el procediment d'extradició almenys durant un mes i mig. Així li donen temps al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) de pronunciar-se sobre la seva demanda del 28 de juny del 2019 contra la decisió de Parlament Europeu perquè es reconeguin els seus escons d'eurodiputats. Ahir, doncs, el jutge de primera instància de Brussel·les Jan Coppens va resoldre, davant l'acord, convocar una nova vista el pròxim 3 de febrer.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Encara que normalment el procediment d'extradició mitjançant euroordre pot allargar-se fins als noranta dies, en aquesta ocasió hi ha en joc de facto una pròrroga sine die del cas, ja que el TJUE no ha fixat encara data per a la vista d'aquesta demanda.

La defensa de Puigdemont i Comín ha vist reforçats els seus arguments del juny amb les conclusions de l'advocat general Maciej Szpunar sobre la situació d'immunitat d'Oriol Junqueras –fetes públiques el 12 de novembre–, en què sosté que hauria d'haver sigut considerat eurodiputat a partir del moment de la seva elecció. I així ho han assenyalat els advocats en un escrit elevat amb posterioritat al TJUE.

Junqueras i el TJUE

"L'adquisició del mandat parlamentari dels diputats europeus resulta únicament del vot dels electors i no pot estar supeditada al compliment ulterior de cap formalitat", va assenyalar Szpunar en les seves conclusions.

"Per això tinc dubtes sobre la competència del TJUE per respondre a les qüestions prejudicials en aquest afer", va afirmar, però va advertir que aquest òrgan segueix "sent competent per conèixer de la petició de decisió prejudicial mentre l'òrgan jurisdiccional [el Tribunal Suprem] que li va remetre aquesta petició no la retiri".

Amb tot, serà la Gran Sala del TJUE la que es pronunciarà a través d'una sentència prevista per dijous, dia 19, sobre els dubtes de l'advocat general.

La defensa de Puigdemont preveu tres escenaris per dijous dia 19: a) que el TJUE consideri extingida la qüestió prejudicial i es declari incompetent; b) Junqueras tenia immunitat però l'ha perduda amb la sentència, i c) que el 14 d'octubre tenia immunitat i que no podia ser condemnat sense autorització del Parlament Europeu.

La defensa estima que les dues últimes beneficiarien clarament Puigdemont i Comín en la mesura que els consideraria eurodiputats. A diferència de Junqueras, no han sigut condemnats. Per tant, el Tribunal Suprem hauria de sol·licitar autorització al Parlament Europeu per procedir contra ells (suplicatori).

Amb tot, com que no hi ha aquesta resolució en la causa de Puigdemont i Comín, s'obriria un procés d'aclariments a través d'escrits davant el TJUE.

El cas de Lluís Puig

Lluís Puig, que no és eurodiputat electe, també s'ha vist arrossegat a l'ajornament del procediment d'extradició amb vista a la resolució que pugui adoptar en el seu dia el TJUE sobre la immunitat de Puigdemont i Comín.

Com s'explica? Fonts jurídiques apunten que la Fiscalia de Brussel·les a l'acceptar l'ajornament va rebutjar escindir Puig de la causa encara que el que decideixi el TJUE no l'hagi d'afectar.

Puig està acusat d'un delicte de malversació perquè la conselleria de Cultura tenia una reserva anual pressupostària de 238.003,35 euros a l'empresa Unipost.

Las fonts consultades assenyalen que només s'han acreditat –al jutjat d'instrucció 13 de Barcelona– enviaments per valor de 39.000 euros que no tenen res a veure amb el referèndum de l'1-O i que no corresponen totalment amb els mesos de Puig al capdavant de la conselleria, que va assumir a principis de juliol del 2017.

La tipificació del delicte de corrupció –que s'intenta equiparar amb malversació– exigeix a Bèlgica l'enriquiment personal. Per això Puig té indicis que l'extradició serà rebutjada. De moment Puig està en el paquet de Puigdemont i Comín, però podria orientar-se a accelerar el seu propi procediment, al marge dels temes de la immunitat.

stats