Sánchez afronta una segona crisi de govern (controlada) per la marxa d'Iglesias

Enrique Santiago, secretari general del PCE, serà el nou secretari d'estat d'Agenda 2030

2 min
Pedro Sánchez i Pablo Iglesias al capdavant del consell de ministres d'aquest dimarts

MadridEl d’aquest dimarts serà l’últim consell de ministres del fins ara vicepresident segon del govern espanyol i líder de Podem, Pablo Iglesias, que deixa l’executiu de Pedro Sánchez poc més d’un any després d’haver-hi entrat per ser candidat a la Comunitat de Madrid. L'adeu –abans del que estava previst per un error de càlcul al no llegir la llei electoral madrilenya, que l’impedeix ser candidat i membre de l’executiu espanyol– suposarà la segona crisi per a l’actual gabinet de coalició després de la marxa de Salvador Illa, tot i que s’espera que sigui puntual i controlada, tal com es va pactar fa dues setmanes amb el partit lila. Amb tot, fonts de la Moncloa puntualitzen que la decisió no s’anunciarà fins que Sánchez la comuniqui al rei.

L’actual ministra de Treball, Yolanda Díaz, assumirà previsiblement dimecres la vicepresidència tercera, un escalafó per sota d’Iglesias després d’acceptar les condicions que va imposar Sánchez. Si volia la vicepresidència segona havia de renunciar a ser ministra de Treball, perquè el president espanyol considerava que la ministra d’Economia, Nadia Calviño, havia d’estar per sobre com a presidenta de la Comissió Delegada d’Afers Econòmics, de la qual forma part Díaz.

Un nou fitxatge del PCE

Al seu torn, la fins ara secretària d’estat d’Agenda 2030, Ione Belarra –coneguda per ser molt crítica amb el PSOE, sobretot a Twitter–, passarà a ser ministra de Drets Socials. L’última peça que quedava aquest dilluns per tancar era la de qui ocuparia la seva posició. Al final, segons ha avançat Eldiario.es, serà Enrique Santiago, secretari general del Partit Comunista Espanyol (PCE), actual portaveu adjunt d’Unides Podem al Congrés i home de màxima confiança de Díaz. La ministra recordava amb sorna fa poques setmanes als passadissos del Congrés que Santiago està per sobre d’ella a nivell de partit, perquè ella només és militant del PCE i no pas de Podem, tot i que Iglesias l'ha ungida com a successora.

L’encara líder de Podem havia sondejat Santiago, igual que el ministre de Consum i acabat de reelegir president del PCE, Alberto Garzón, per ser candidats per Madrid. Però finalment va anunciar el 15 de març que ell feia un pas al costat per intentar que Podem mantingui representació parlamentària a l’Assemblea de Madrid i anticipava així el seu adeu de la primera línia política. Part dels ministres socialistes van respirar “alleujats” per la decisió d’Iglesias i han interpretat el gest de Díaz de no presentar batalla per la vicepresidència segona com una manera d’intentar calmar les aigües a la coalició.

Però Podem no és l’únic que ha portat Sánchez a fer canvis. El fins ara delegat del govern espanyol a Madrid i líder dels socialistes madrilenys, José Manuel Franco, serà nomenat aquest dimarts secretari d’estat d’Esports i president del Consell Superior d’Esports en substitució d’Irene Lozano, que es presenta a les llistes del PSOE el 4 de maig.

stats