Política 06/04/2022

Sánchez i Feijóo posen a prova les opcions d'entesa PSOE-PP en la seva primera trobada

El nou cap de l'oposició traslladarà al president espanyol la seva proposta per fer front a la crisi derivada de la guerra

2 min
El rei Felip VI i el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, aquesta tarda al Palau de la Zarzuela

MadridEl nou líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha encetat aquest dimecres la seva agenda institucional com a cap de l'oposició amb una audiència amb el rei Felip VI i la continuarà aquest dijous amb una reunió amb el president espanyol, Pedro Sánchez. Serà una trobada a les onze del matí a la Moncloa. Sánchez va citar el substitut de Pablo Casado tot just el mateix dia que va ser elegit oficialment com a nou president del PP, dissabte passat al congrés dels populars a Sevilla. Amb l'arribada de Feijóo, els populars han fet un gir en la relació amb el govern espanyol i el partit s'ha mostrat obert a arribar a pactes d'estat. El repte més immediat és el pla de xoc impulsat pel govern de coalició per fer front a les conseqüències econòmiques de la guerra. De moment, els populars no garanteixen el sí al decret, però s'obren a parlar-ne. Aquest dijous, Feijóo posarà sobre la taula del president espanyol la seva proposta econòmica, que passa per una baixada generalitzada d'impostos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Moncloa pressiona perquè el PP voti a favor el pla de xoc perquè creuen que s'adequa al que van acordar els presidents autonòmics amb el govern espanyol en la conferència de presidents celebrada fa unes setmanes a La Palma. Ho interpreten diferent els populars, que creuen que el decret hauria d'anar més enllà de les rebaixes en els tributs de la factura de la llum i dels carburants. Així, en una roda de premsa després de l'audiència amb Felip VI, Feijóo ha defensat una rebaixa de l'IRPF que contraresti la inflació del 9,8%. El dirigent gallec diu que la mesura podria ser "temporal" però que ara és urgent retornar "liquiditat" a les famílies. "Un govern no pot beneficiar-se de l'increment dels preus per gastar més i empobrir les famílies", ha defensat.

El que de moment no veu com una prioritat és la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). El dirigent gallec ha donat la mateixa resposta quan se li ha preguntat per aquesta qüestió al llarg d'aquesta setmana: si Sánchez li posa sobre la taula desbloquejar la renovació de la cúpula judicial, els populars ho estudiaran, però per a Feijóo no és urgent. Per als socialistes, que el PP s'avingui a negociar aquesta qüestió, a la qual Casado s'havia negat fins ara, seria la prova que el gir en l'estratègia dels populars és real. També el soci minoritari de la coalició de govern, Unides Podem, ha demanat als populars que "abandonin la seva rebel·lia" i renovin el CGPJ, segons fonts dels liles. Ara bé, no veuen amb bons ulls que els socialistes s'obrin a pactes amb el PP, sobretot en l'àmbit social.

Audiència amb Felip VI

Abans de la trobada amb Sánchez, Feijóo ha tingut una audiència aquesta tarda amb el rei Felip VI que ha durat més de dues hores. Feijóo ha insistit en la seva defensa de la monarquia parlamentària i de la Constitució, i ha confessat la seva "admiració" pel rei. "La monarquia tindrà un aliat a les Corts, entre la societat i per convicció, no per tacticisme ni per modes", ha afirmat Feijóo en un missatge dirigit als socialistes. A més, el líder popular ha insistit que veuria amb bons ulls que el rei emèrit tornés a Espanya i ha celebrat que la Fiscalia hagi decidit arxivar la investigació.

stats