Pedro Sánchez anuncia des de Kíiv que Espanya enviarà 200 tones de munició a Ucraïna

El president del govern espanyol i la primera ministra danesa es reuneixen amb Zelenski

3 min
Sánchez i Zelenski, durant la roda de premsa conjunta que han ofert aquest dijous a Kíiv

Madrid / BarcelonaEspanya incrementarà l'ajut militar que fins ara ha aportat a Ucraïna per fer front a la invasió russa amb un nou carregament d'armes, el més gran enviat fins ara. El president espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que el buc Ysabel, amb 200 tones de munició, 30 camions i 10 vehicles per assistir el govern ucraïnès en la guerra, ja és anant cap a Polònia. Ho ha fet després de reunir-se amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, a Kíiv, en un missatge en què ha refermat el "suport total d'Espanya" a Ucraïna. La remesa, ha explicat, "és l'enviament més gran i duplica el que hem enviat fins ara", ha exposat acompanyat de la primera ministra de Dinamarca, Mette Frederiksen, amb qui ha compartit la visita al mandatari ucraïnès.

"Els espanyols han demostrat la seva solidaritat amb aquells que ho necessiten", ha exposat el president, que ha recordat que el govern ja havia enviat onze avions amb material militar i altres armes a Ucraïna, però ha decidit continuar donant suport "humanitari, polític, financer i militar" perquè "les necessitats són enormes". A banda de l'ajuda militar, ha insistit en la política de portes obertes amb els refugiats ucraïnesos. Després de visitar el país –ha sigut la primera vegada que un president espanyol viatja a Ucraïna–, Sánchez ha admès que encara té “una perspectiva més clara” de les conseqüències d’aquesta guerra. Per això ha anunciat que Espanya també enviarà un equip multidisciplinari a Ucraïna per respondre al requeriment de la Fiscalia del Tribunal Penal Internacional d'investigar la comissió de possibles crims de guerra. "Hem de lluitar contra la impunitat", ha insistit: "Les atrocitats no poden quedar sense càstig".

Aquest matí, en un vídeo compartit a les xarxes socials, el president espanyol s'ha mostrat "commogut al comprovar als carrers de Borodianka l'horror i les atrocitats de la guerra de Putin". "No deixarem sol el poble ucraïnès", ha recalcat. El govern espanyol ha volgut mantenir el secret de quan i com seria la visita de Sánchez. Aquest dimecres al matí el president va estar a Màlaga, al centre d'acollida de refugiats, i després va iniciar el viatge cap a Polònia, país fronterer amb l'oest d'Ucraïna. La Moncloa no volia que transcendís informació fins que Sánchez trepitgés Kíiv i no ha sigut fins a primera hora d'aquest matí que ha comunicat oficialment l'arribada del president espanyol a la capital ucraïnesa.

A l'estació de tren, Sánchez s'hi ha trobat el xef José Andrés, que es troba a Ucraïna cuinant per donar ajuda humanitària als ciutadans del país. Al seu compte de Twitter, el cuiner ha publicat una fotografia amb el president espanyol, protegit per agents de les forces i els cossos de seguretat de l'Estat. Des d'allà, el líder socialista i Frederiksen han pujat a un cotxe que els ha conduït cap a la reunió amb Zelenski.

La visita de Sánchez i Frederiksen a territori ucraïnès se suma a la dels líders de les institucions europees, com la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola; la de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i la de l'alt representant per a la Política Exterior, Josep Borrell, que van anar-hi junts, així com el president del Consell Europeu, Charles Michel, que també ha mantingut converses telefòniques tant amb Zelenski com amb Putin buscant posar fi a la guerra. Amb tot, els primers líders europeus a anar personalment a Kíiv van ser els primers ministres de Polònia, Mateusz Morawiecki; la República Txeca, Petr Fiala, i Eslovènia, Janez Jansa, el 15 de març. També el primer ministre de Regne Unit, Boris Johnson, va reunir-se amb Zelenski a Ucraïna, mentre que el president dels Estats Units, Joe Biden, no va entrar a Ucraïna però sí que es va desplaçar fins a Polònia, concretament a la ciutat de Rzeszów, a cent quilòmetres de la frontera.

stats