Indults

El secretari general de l'ONU també fa costat a Sánchez amb els indults

"La creació de condicions perquè el diàleg pugui fructificar és sempre molt important", diu António Guterres des de la Moncloa

3 min
El secretari general de l'ONU, el portuguès António Guterres, i el president espanyol, Pedro Sánchez, a les portes de la Moncloa.

MadridNova mostra de suport per a Pedro Sánchez en la seva aposta per resoldre el conflicte a Catalunya. I aquest cop internacional. El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha beneït aquest divendres els indults de manera velada durant una compareixença al costat del president espanyol a la Moncloa. Preguntat per la mesura de gràcia, el mandatari portuguès ha dit primerament que no és propi d'un secretari general de l'ONU comentar "qüestions de política interna".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però tot seguit, acompanyat d'un ampli somriure d'aprovació de Sánchez, ha puntualitzat que per a ell existeix "un principi global essencial: el principi que tots els problemes s'han de solucionar políticament i que el diàleg és un instrument essencial per solucionar els problemes dels nostres temps". "I la creació de condicions perquè el diàleg pugui fructificar és sempre molt important a les nostres societats", ha conclòs, donant així per bona la decisió d'indultar els presos polítics per poder avançar en la negociació entre la Moncloa i la Generalitat.

Les paraules de Guterres arriben poques hores després que el president d'Òmnium participés en el 47è Consell de Drets Humans de l'ONU, amb seu a Ginebra però que aquest any s'ha celebrat telemàticament. Cuixart va carregar dijous contra un estat espanyol "antidemocràtic" i va instar les Nacions Unides a "actuar perquè Espanya respecti els tractats internacional" i iniciï un procés d'amnistia.

Des del 2017 que l'independentisme ha recorregut a l'ONU contínuament per a l'alliberament dels presos. De fet, la primavera del 2019, un grup de treball ja va resoldre que no va haver-hi violència el 20-S ni l'1-O i que el Suprem no era competent per jutjar els líders independentistes i que, per tant, se'ls havia d'alliberar.

Llavors va tractar-se del primer pronunciament internacional en contra de la presó preventiva, que la tardor d'aquell mateix any va convertir-se en ferma per la sentència del Procés. En concret, el grup de treball sobre detencions arbitràries de l'ONU va fer pública una resolució en què instava l'estat espanyol a alliberar "immediatament" els Jordis i l'exvicepresident del Govern Oriol Junqueras, a més de reclamar-li que els concedís una indemnització pels gairebé dos anys en presó preventiva.

Sense resposta sobre el dret a l'autodeterminació

Sobre el que no ha respost Guterres és sobre si l'ONU avala el dret a l'autodeterminació, tal com reivindica l'independentisme. No ha parlat d'aquest punt en concret, però sí que ho ha tornat a fer Sánchez, que per tercer dia consecutiu ha tancat la porta a un referèndum d'autodeterminació. No ho ha fet, però, sobre la possibilitat de celebrar un referèndum consultiu d'acord amb l'article 92 de la Constitució. La Moncloa defensa arribar a un acord amb Catalunya i el dubte ara mateix, en funció de les declaracions que facin els membres del govern espanyol, és si l'haurien de votar només els catalans o bé tot el conjunt d'espanyols.

El president espanyol ha reclamat un cop més que la Generalitat parli "amb la part que no comparteix l'agenda independentista", cosa que per a la Moncloa es tradueix en reconèixer el cap de l'oposició al Parlament, Salvador Illa, com a interlocutor. De fet, ni té en compte que el PP, Vox i Ciutadans seguin en aquest fòrum de negociació que esmenten constantment i que la Generalitat de moment no ha invocat. El mateix portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va respondre dimecres a Sánchez que aquest espai ja existeix i és al Parlament. El president espanyol va replicar-li que, de la mateixa manera, no caldria una taula de diàleg i tot es podria resoldre al Congrés.

stats