Política 20/09/2017

Sindicats i entitats de la societat civil donen suport al Govern

Les universitats, el Barça, els col·legis professionals i el món de la cultura emeten comunicats en què defensen el dret a decidir i la legitimitat de l'1-O

Albert Solé
6 min
Bartomeu conversant amb Vilarrubí mentre el president Puigdemont mira el camp seriós.

BarcelonaL'actuació coordinada de la Guàrdia Civil d'aquest dimecres a Catalunya, amb alts càrrecs i treballadors de la Generalitat detinguts, ha provocat una reacció de la societat civil catalana.

No només els ciutadans de manera individual han sortit al carrer per criticar l'actuació de l'Estat, sinó que tots els sindicats i nombroses entitats han fet comunicats per mostrar el seu suport al Govern i a les institucions catalanes.

Barça i Girona

El Barça, davant els fets que s'han produït en els darrers dies, ha fet un comunicat en què assegura que, "fidel al seu compromís històric amb la defensa del país, la democràcia, la llibertat d'expressió i el dret a decidir", condemna "qualsevol acció" que atempti contra l'exercici ple d'aquests drets. El club blaugrana "manifesta públicament el seu suport a totes les persones, entitats i institucions que treballen per garantir aquests drets".

El Girona FC també s'hi ha afegit més tard, amb un comunicat amb el que "es posa al costat dels ciutadans d'aquest país".

Confavc

La Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya (Confavc) ha criticat la "repressió de l'estat d'excepció que el govern espanyol està impulsant com a única resposta a la demanda popular del dret a decidir" i ha instat els veïns a sortir al carrer. "No està en joc només el dret a decidir de la ciutadania catalana, sinó les llibertats democràtiques de tot Espanya", ha advertit en un comunicat aquest dimecres, per la qual cosa ha demanat a altres associacions de veïns de tot l'Estat que es mobilitzin contra el que ha descrit com una agressió antidemocràtica.

CCOO i UGT

Membres de CCOO a la plaça Sant Jaume

En un comunicat conjunt dels dos sindicats majoritaris titulat 'En defensa de la convivència democràtica', CCOO i la UGT condemnen les actuacions judicials engegades pel govern espanyol. Els sindicats adverteixen que la "desproporcionalitat" és un camí que "porta a un enfrontament polític i social indesitjat i no a la solució política", que ha de passar pel dret a decidir de la ciutadania, defensen. Els sindicats fan una crida "a la societat catalana a reaccionar de manera unitària, des d'una àmplia base, com la que va sustentar el pacte pel referèndum".

Universitats

El comunicat conjunt de les universitats catalanes:

"Els sotasignants, rectors i rectora d’universitats públiques catalanes, davant de la situació que viu Catalunya, condemnen els episodis coercitius de la llibertat d’expressió que s’estan produint en els darrers dies. Reivindiquem el diàleg com l’única via possible per l’enteniment en democràcia des del convenciment que la llibertat d’expressió i el respecte a l’altre i a les lleis són pilars essencials i irrenunciables de la democràcia. La visió universal que és pròpia de la universitat obliga a fixar-se en els valors més fonamentals que estan a la base de la convivència i els drets de les persones. Totes les autoritats i institucions han d’actuar amb un respecte escrupolós a aquests valors originals de la democràcia i de la llibertat".

  • Margarita Arboix, rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
  • Sergi Bonet, rector de la Universitat de Girona (UdG)
  • Jaume Casals, rector de la Universitat Pompeu Fabra (UPF)
  • Joan Elias, rector de la Universitat de Barcelona (UB)
  • Roberto Fernández, rector de la Universitat de Lleida (UdL)
  • Josep Anton Ferré, rector de la Universitat Rovira i Virgili (URV)
  • Enric Fossas, rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)
  • Joan Anton Planell, rector de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC)

Col·legis professionals

Una vintena de col·legis i associacions professionals de Catalunya han signat el document 'Col·legis i Associacions Professionals de Catalunya davant del referèndum de l’1 d’octubre', mitjançant el qual les institucions signants demanen que els ciutadans de Catalunya puguin exercir tots els seus drets democràtics. Els col·legis signants reconeixen el Parlament de Catalunya com la institució democràtica "on es manifesta la voluntat popular del país" i reiteren el seu suport al "dret a decidir" dels ciutadans de Catalunya.

Sindicat Metges de Catalunya

"Davant el fets que s’estan produint aquest dimecres a Barcelona i a altres ciutats del país, Metges de Catalunya (MC), sindicat majoritari a la sanitat catalana, manifesta la seva defensa inequívoca de les institucions catalanes. L'organització mèdica censura les actuacions de les forces de seguretat de l’Estat contra el govern de la Generalitat, les institucions públiques i els seus alts càrrecs. La situació traspassa la qüestió estrictament política i cal defensar la democràcia, els drets i les llibertats fonamentals del poble català. Per aquest motiu, MC s’adhereix a les diferents mobilitzacions convocades per les organitzacions de la societat civil".

Sindicats educatius

La USTEC-STEs (IAC), el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (Sepc), CGT Ensenyament i la Intersindical-CSC han cridat aquest dimarts a la mobilització per defensar "el dret a votar" en el referèndum convocat per l'1-O en cas que s'impedeixi, sense descartar una vaga general. La portaveu de Sepc, Mercè Terès, ha fet una crida a "buidar les aules i participar en les mobilitzacions", i ha sostingut que els estudiants tornaran a estar presents.

Al manifest, els signants han retret l'"estat d'excepció encobert" per part del govern del PP amb l'entrada en departaments de la Generalitat i han cridat a seguir defensant el dret a votar per decidir com Catalunya vol construir el seu futur.

Algunes escoles catalanes ja han decidit acabar les classes per sumar-se a les mobilitzacions de la tarda. Un d'aquestes, per exemple, és l'Escola Els Encants de Barcelona, que ha enviat aquest comunicat als pares:

"Una gran part de l'equip de mestres de l'escola, davant l'atac a la democràcia i als drets humans que s'estan vulnerant avui, ens veiem amb la necessitat de sortir al carrer a manifestar-nos per no perdre les nostres llibertats. L'escola quedarà coberta amb serveis mínims i els infants estaran a l'espai exterior de l'escola jugant. Aneu a buscar-los a les 16 hores, com sempre".

ONG

La Fundació per la Pau (Fundipau) ha fet aquest comunicat:

Volem manifestar: La legitimitat del Parlament de Catalunya per convocar un referèndum, més encara quan el govern de l’Estat es nega reiteradament a negociar-lo.

La necessitat que el sistema polític espanyol entengui que una convivència entre Catalunya i la resta de l’Estat només es pot donar en un marc de confiança i respecte mutus. Negar el dret a sortir de la societat catalana o, el que és el mateix, obligar a restar-hi encara que la ciutadania d’aquest país no ho volgués, a més de clarament censurable en termes democràtics, no és pertinent per fomentar una convivència sòlida i de futur.

La nostra experiència en conflictes ens ensenya que, tard o d’hora, els espais de diàleg i negociació es produeixen. És millor, per tant, avançar-los que retardar-los.

Rebutgem radicalment la deriva autoritària i repressiva que l’Estat està donant. [...]. Cridem totes les institucions, governs, partits polítics, entitats socials, mitjans de comunicació a fer una actuació responsable i a fomentar vies de resolució de tot plegat sobre la base, inevitable, de consultar i respectar l’opinió de la ciutadania.

En aquests moments, més que mai, cridem a tothom a no caure en provocacions, a rebutjar tota mostra d’intolerància i a practicar activament la no-violència i la resistència pacífica.

Cultura

La Fundació Antoni Tàpies ha enviat un comunicat amb el que s'afegeix a "la crida en defensa de les institucions catalanes". Per aquest motiu conviden a tots els treballadors del sector a "participar activament a les manifestacions de protesta convocades per defensar els nostres drets".

Ateneus

Comunicat de la Federació d'Ateneus de Catalunya:

Fem una crida a la mobilització ciutadana i pacífica al carrer en defensa del dret de llibertat d’expressió i associacionisme i en defensa de les institucions del país [...].

Des dels ateneus i casals, estem compromesos amb la democràcia, dret fonamental dels pobles. No podem permetre que se’ns retalli la voluntat bàsica d’exercir el dret a votar l’autodeterminació de Catalunya el proper 1 d’octubre de 2017. L’amenaça, la coacció i l’estat de setge que estem vivim és inadmissible.

En aquest estat d’excepcionalitat i cada dia, condemnem l’actitud autoritària i intolerant del govern espanyol. Apel·lem al dret essencial i inalienable de les societats democràtiques que reconeix el dret a decidir el seu futur polític. Exercir la llibertat d’expressar la consciència nacional i la voluntat d’autogovern del poble de Catalunya és un dret que la història ens ha ensenyat a blindar. Avui, més que mai, sortim al carrer per desnaturalitzar la presa de llibertats i l’agressió coordinada contra el govern de Catalunya. Avui defensem la DEMOCRÀCIA.

stats