Política 11/10/2022

Qui són els nous capitans del 'sottogoverno' de Pere Aragonès?

ERC també fitxa Joaquim Nin, membre de la Diputació de Tarragona pel PDECat i exsecretari general de Presidència amb Puigdemont

4 min
El president Pere Aragonès ahir al seu despatx.

BarcelonaQuan s'ha de renovar el Govern o remodelar-lo, com ha passat aquesta setmana a Catalunya arran de la sortida de Junts de la coalició de la Generalitat, els noms dels consellers sempre són els que generen més expectació mediàtica. Ara bé, n'hi ha molts d'altres que, sense tenir el mateix focus, també són clau a l'hora de fer funcionar els departaments. Els que més, sense cap dubte, els secretaris generals de les conselleries, que són de facto els números dos dels seus titulars i que fan funcionar tot l'engranatge dels alts càrrecs i els funcionaris que en depenen.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Normalment, són de confiança política i ara els nous consellers a Drets Socials, Justícia, Exteriors, Territori, Salut, Universitats i Economia substituiran tots els secretaris generals que són de Junts. Aquests són els nous capitans del sottogoverno després de l'adeu del partit de Laura Borràs a l'executiu. Provenen de la mateixa administració de la Generalitat -menys un-, ja que fins ara estaven en altres departaments que pilotava Esquerra.

Joaquim Nin: un exsecretari general de Puigdemont a Universitats

Si ja va sorprendre a més d'un el fitxatge de Joaquim Nadal, exconseller socialista amb el tripartit, per a la cartera d'Universitats en substitució de Gemma Geis (JxCat), també el seu número dos transcendeix el perímetre d'Esquerra. El nou secretari general d'Universitats que substituirà Esther Morales (Junts) serà Joaquim Nin, que ara mateix és diputat a la Diputació de Tarragona pel PDECat i que amb Carles Puigdemont com a president de la Generalitat va ser el secretari general de Presidència. És a dir, va ser el número dos dels dos consellers que Presidència que hi va haver durant la legislatura 2016-2017: Neus Munté, ara regidora de Junts a Barcelona, i de Jordi Turull, actual secretari general de Junts.

En aquest sentit, va ser investigat pels preparatius de l'1-O pel jutjat d'instrucció número 13 i està pendent de judici, juntament amb nombrosos càrrecs d'aquell govern. Durant la presidència d'Artur Mas va ser delegat del govern a Tarragona, prèviament vicepresident de la Diputació per CDC i també alcalde d'Albinyana. Amb la ruptura entre el PDECat i l'expresident Carles Puigdemont amb Junts per Catalunya, es va quedar al Partit Demòcrata. Juntament amb el nou conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, que va ser diputat del PDECat i després va passar-se al Partit Nacionalista de Marta Pascal, és l'altre fitxatge del món postconvergent que han fet els republicans.

Oriol Amorós: d'Interior a Drets Socials

El fins ara número dos d'Interior, Oriol Amorós, passa a ser el secretari general de Drets Socials, que pilotarà Carles Campuzano. D'aquesta manera, l'exdiputat del PDECat tindrà al costat un càrrec d'Esquerra a primera línia, que ja ha tingut experiència també en l'àmbit social. De fet, en algun moment fins i tot se l'havia situat en les travesses de conseller. Amb aquest canvi, Oriol Amorós deixa un lloc buit a Interior, la conselleria que pilota Joan Ignasi Elena, i serà rellevat per Tamara Garcia de la Calle, que fins ara era la directora de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya. Prèviament havia estat a Justícia i abans a Exteriors, quan aquests dos departaments han estat pilotats pels republicans. Fins ara, la secretària general de Drets Socials amb la consellera Violant Cervera era Dolors Rusinés.

Mercè Salvat: a Salut de nou

El nou conseller de Salut, Manel Balcells, que ha substituït Josep Maria Argimon, ha escollit com a número dos Mercè Salvat, que fins ara estava de directora general de Protecció Civil al departament d'Interior. Aquest càrrec l'ostentava des del 2021, quan Esquerra va assumir per primer cop aquesta conselleria amb Joan Ignasi Elena. Prèviament havia estat secretària general d'Exteriors amb el conseller Alfred Bosch, on va avisar dels problemes que generava el cap de gabinet del conseller, Carles Garcias –Bosch va acabar dimitint després que l'ARA destapés els presumptes assetjaments de la seva mà dreta–. Després d'això, Esquerra va situar Salvat al Servei Català de la Salut, quan Alba Vergés pilotava la conselleria. Mercè Salvat substituirà Meritxell Masó, alt càrrec històrica del món convergent a l'administració.

Joan Jaume Oms: de Funció Pública a Territori

Un altre dels canvis que s'han produït amb la remodelació del Govern és que el que era fins ara Vicepresidència, Territori i Polítiques Digitals ha passat a ser només la conselleria de Territori, que pilotarà Juli Fernández. El fins ara diputat d'Esquerra i exalcalde de Sabadell tindrà com a número dos Joan Jaume Oms, que fins ara era secretari de Funció Pública al departament de Presidència de Laura Vilagrà. Oms no és aliè a aquest món, ja que va ser director d'Infraestructures –l'empresa licitadora d'obra pública de la Generalitat– en l'època que Oriol Junqueras era vicepresident del Govern. Fins ara ocupava aquest lloc Ricard Font, número dos de Jordi Puigneró.

Jordi Martinoy: el tercer membre d'Interior que es mou

En l'equip dels nous consellers, fins a tres càrrecs venen del departament d'Interior. Es tracta d'Amorós (era secretari general d'Elena i ara ho serà de Drets Socials), Salvat (era directora general de Protecció Civil i ara serà número dos de Salut) i també del nou secretari general de Justícia, Jordi Martinoy. Aquests darrers tots dos forjats a l'equip de Justícia quan Carles Mundó era conseller el 2016 i 2017. Ara Martinoy era el director de serveis territorials del departament d'Interior a Girona i ara substituirà el número dos de Lourdes Ciuró, Joaquim Clavaguera.

Bernat Costas: l'entorn d'Aragonès a Exteriors

La nova consellera d'Exteriors, Meritxell Serret, tindrà com a número dos al departament Bernat Costas, que és de l'entorn de confiança del president, Pere Aragonès. Fins ara era director general de Relacions Institucionals amb el Parlament al departament de Presidència, amb Laura Vilagrà, i substituirà Lluís Baulenas, el número dos de la ja exconsellera d'Exteriors, Victòria Alsina.

Josep Maria Vilarrúbia: d'Empresa a Economia

Finalment, el número dos de la nova consellera d'Economia, Natàlia Mas, serà Josep Maria Vilarrúbia. Prové de l'equip del conseller d'Empresa, Roger Torrent, i pilotava l'empresa pública Avançsa, que es dedica a la promoció industrial a Catalunya. Mas i Vilarrúbia substituiran l'equip que formaven el fins ara conseller d'Economia, Jaume Giró, i el secretari general d'aquest departament, Jordi Cabrafiga.

stats