Política 11/07/2019

El Govern envia una carta a les cancelleries europees per alertar de l'"espionatge" a les delegacions

El document adverteix que "la vigilància" del govern espanyol "pot haver afectat" els ciutadans

Ara
2 min
Pere Aragonès, Quim Torra i Alfred Bosch en la reunió sobre l'espionatge del govern espanyol a delegats de la Generalitat.

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, i el conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, han enviat una carta als màxims responsables polítics d'Alemanya, el Regne Unit, Suïssa i Irlanda per informar que "la vigilància" del govern espanyol a les delegacions catalanes de l'exterior "pot haver afectat" els ciutadans i els representants oficials d'aquests països. La missiva forma part d'una acció del Govern per informar els electes europeus del que anomenen Borrellgate, el presumpte espionatge del govern espanyol a l'acció exterior del govern català a Europa per demostrar que s'hi duu a terme activitat relacionada amb el moviment independentista.

"Lamentem particularment que aquestes accions hagin tingut lloc al seu territori i puguin haver afectat el dret a la privacitat dels seus ciutadans i els seus representants oficials", afirma la carta que signen Bosch i Torra. En aquesta mateixa línia, en el document el Govern condemna "rotundament" les presumptes activitats de "monitorització i vigilància" i defensa la feina "legal i legítima de representants oficials d'un govern escollit democràticament", en referència a la tasca que duen a terme les delegacions catalanes a l'estranger.

La carta assegura que els "recursos i esforços" que ha utilitzat el ministeri d'Exteriors en "l'intent de suprimir i emmordassar la dissensió política" haurien estat millor invertits "al camí més fructífer" del diàleg, "com una manera d'afrontar democràticament un assumpte polític".

A més, l'executiu català també ha notificat el cas del presumpte espionatge a tots els eurodiputats del Parlament Europeu, als ministres d'afers estrangers de la UE i de l'Associació Europea del Lliure Comerç (EFTA), als presidents i primers ministres d'aquests països, als ambaixadors amb presència a Espanya i als cònsols amb presència a Barcelona.

En el ple d'aquest dimecres al Parlament, Quim Torra ja va censurar explícitament l'espionatge i va assegurar que el cas es posaria en coneixement de "les cancelleries europees". Així mateix, el president Torra també va demanar la dimissió del ministre Borrell.

stats