Política 10/02/2020

ERC respon a les crítiques de JxCat: "És irresponsable"

Vilalta acusa els socis de govern de diferenciar entre "independentistes bons i dolents"

Quim Bertomeu
4 min
La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta

BarcelonaLa col·lecció de retrets que JxCat va dispensar a ERC en el seu acte de precampanya de dissabte no ha sigut ben rebuda pels republicans. El detall que permet mesurar-ho és que el partit d'Oriol Junqueras sempre és reticent a entrar en una dinàmica de crítiques creuades, rèpliques i contrarèpliques, però aquest dilluns ha fet una excepció.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"JxCat ha començat la precampanya tornant a carregar contra ERC. Ens entristeix i és irresponsable", ha disparat en roda de premsa i sense ni esperar al torn de preguntes la secretària general adjunta dels republicans, Marta Vilalta. Per a ella l'actitud que va mostrar el cap de setmana el partit de Puigdemont fa un "flac favor" a l'independentisme i s'ha compromès que el seu partit no entrarà en aquest "espiral de retrets". Aquest dilluns, però, no ho ha aconseguit i Vilalta ha acusat els seus socis de govern de "jugar a independentistes bons i dolents". "I això ens debilita", ha conclòs.

En els últims dies, la llista de discrepàncies entre ERC i JxCat s'ha anat eixamplant una mica més. Si Torra veu imprescindible que la taula de diàleg Generalitat-Estat tingui un mediador, Vilalta ha dit que seria positiu, però que en cap cas pot ser "condició sine qua non" perquè no se celebri aquest espai de negociació. Si Torra va demanar divendres que es convoqui de manera imminent la Comissió Bilateral Generalitat-Estat, els republicans creuen que el que és prioritari no és aquest instrument, sinó la taula de diàleg.

Quan Torra acabi convocant aquesta setmana una trobada d'actors independentistes per preparar la taula del diàleg, la figura del mediador té tots els números per ser l'element que desfermi la polèmica. ERC hi anirà convençuda del fet "que hi hagi taula de negociació és més important que hi hagi mediador en aquesta taula".

Tot plegat, un símptoma més de la falta de unitat entre els dos socis de govern que ha acabat sentenciant la legislatura. En aquest sentit, Vilalta ha reclamat a Torra consensuar la data de les eleccions. Convocar-les i fixar el dia concret és competència exclusiva del president de la Generalitat, però els republicans volen fer sentir la seva veu. "Quan consensuem som més forts", ha sigut el seu argument.

"Condemnats a entendre's"

Malgrat l'expedient de desavinences que acumulen ERC i JxCat, els republicans admeten que després dels comicis no hi haurà massa més alternatives que tornar a entendre's. En gran part, perquè els republicans han rebutjat qualsevol pacte amb el PSC. Precisament aquest dilluns el president del Parlament, Roger Torrent, ha afirmat que ERC i JxCat estan "condemnats a entendre's" i ha qualificat d'"impossible" un govern ara amb el PSC, com ja va assegurar aquest diumenge el líder de la formació, Oriol Junqueras, en una entrevista a La Sexta. De fet, el màxim representant de la cambra catalana s'hi ha referit amb els mateixos termes: "Una cosa és negociar amb els socialistes i una altra governar conjuntament". I ha afegit: "S'ha de no conèixer la realitat de Catalunya i no conèixer què és ERC per pensar que ERC pot governar avui amb el PSC a Catalunya. És impossible".

Torrent ha reivindicat que l'actual govern de JxCat i ERC està superant la "legislatura de la repressió" i s'ha mostrat convençut que en la vinent "afloraran acords imprescindibles". Davant les crítiques de JxCat, també ha insistit que ell no ha pres cap decisió sobre retirar l'acta de diputat del president de la Generalitat, Quim Torra, i ha assegurat que qui l'ha pres ha sigut la Junta Electoral Central (JEC). "Ens equivoquem molt si confonem l'enemic. L'adversari és un Estat que ha pres la decisió de combatre un moviment polític a través de l'autoritarisme, no un company independentista amb qui comparteixes un objectiu polític", ha afirmat dirigint-se a JxCat.

Nou xoc a Twitter

Però l'intent de mà estesa de Torrent a JxCat ha durat poc. La diputada del Parlament i regidora de l'Ajuntament de Barcelona Elsa Artadi li ha retret que el seu partit no consideri imprescindible que hi hagi un mediador quan l'altre dia hi va votar a favor.

Rebuig del PSOE

Enmig d'aquest debat, la portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, ha rebutjat la figura del mediador i ha afirmat que els socialistes volen que el diàleg amb la Generalitat "sigui transparent" i tingui com a "mediadors de l'acord" els "47 milions d'espanyols". "És important que siguem capaços de superar fases passades", ha assegurat aquest dilluns en un esmorzar informatiu a Madrid, sobre la petició de Torra i de JxCat. Sobre la composició de la taula de diàleg, Lastra ha dit que veuria "bé" que el vicepresident segon i líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, en formi part. "Em semblaria bé que hi fos qualsevol dels 22 ministres", ha afirmat Lastra, que ha destacat que l'executiu de coalició està "molt unit".

En la mateixa línia, la presidenta del PSC i de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha tancat files amb el seu partit, que s'oposa al mediador, i ha subratllat que "no és positiu mirar cap enrere". "Deixem de posar obstacles al camí que s'inicia", ha insistit.

stats