04/10/2022

Els tres escenaris que pot provocar la consulta

2 min
01. Reunió de l’executiva de Junts. 02. Laura Borràs i Jordi Turull compareixent. 03. Calvet, Batet, Rull i Sales sortint de la seu del partit.

BarcelonaUn partit obert en canal és sempre el pitjor escenari per a un secretari general, i això era perceptible al rostre de Jordi Turull en la seva compareixença a la seu de Junts. Ara mateix només hi ha tres escenaris possibles. El primer i pel qual batallaran tant Jordi Turull com Laura Borràs és el d'un resultat aclaparadorament favorable a sortir del Govern. Aquest és l'únic resultat que pot garantir una mínima cohesió interna l'endemà de la consulta. Els consellers en serien els damnificats, però la seva derrota hauria estat de tal magnitud que ja només podrien optar per accions a títol personal, per exemple, quedar-se al Govern com a independents. Tot i això, el preu seria molt elevat, no només per la pèrdua evident d'influència i càrrecs, sinó perquè la majoria de quadres i d'alcaldes de Junts al territori també són contraris a renunciar a qualsevol plataforma de poder i, per tant, no és descartable algun tipus de rebel·lió interna abans de les municipals. Per començar, aquesta decisió dinamita la candidatura de Xavier Trias a Barcelona, que era la gran carta dels turullistes per a les municipals.

L'escenari de la victòria per la mínima de la direcció obriria la porta a l'escissió dels governamentals, que controlen l'estructura del partit. Aquest és el pitjor malson de Turull, que de sobte perdria l'exèrcit convergent amb què fins ara ha guanyat totes les batalles, internes i externes. De la mateixa manera, la victòria dels partidaris de quedar-se a l'executiu, sigui quin sigui el resultat, seria un cop tan fort a l'actual lideratge que a la pràctica tindria l'efecte d'una moció de censura interna. La continuïtat del tàndem format per Turull i Borràs estaria en qüestió. El cop d'estat amb què molts a dins de Junts somien des de fa temps contra el torrisme-borrasisme hauria triomfat, i escombraria també la figura de l'expresident Puigdemont.

Giró vicepresident?

Aquest escenari és el que resulta més interessant d'analitzar, ja que suposaria una victòria pòstuma de Jordi Sànchez i catapultaria Jaume Giró al càrrec de vicepresident. Això sí, la capacitat de pressió de Junts sobre ERC hauria desaparegut pràcticament del tot, ja que ja no podrien amenaçar més amb el botó nuclear. De manera tàcita estarien acceptant que no passa res perquè s'incompleixin alguns punts de l'acord de legislatura, que assumeixen la destitució del vicepresident i que plantejar la qüestió de confiança va ser un error.

Els afiliats de Junts, doncs, tenen a les seves mans activar un d'aquests tres escenaris, i cap d'ells és ideal per a la formació. És més, en tots els casos Junts perdrà o influència o cohesió interna. O totes dues coses. I això és el que explica la satisfacció gens dissimulada a ERC, que ja va viure un escenari similar el 2010.

stats