Política 14/09/2013

Unió troba "inacceptable" que Rajoy apel·li a la Constitució per vetar la consulta

Espadaler considera "imprescindible" consultar els catalans, més enllà del diàleg que es pugui mantenir per millorar el finançament de la Generalitat

Roger Mateos
1 min

BarcelonaEl president del consell nacional d'Unió, Ramon Espadaler, ha qualificat aquest dissabte d'"inacceptable" que Mariano Rajoy "es parapeti darrere la Constitució" per barrar el pas a una consulta d'autodeterminació a Catalunya. Pels democristians, la consulta és avui "imprescindible i necessària" per decidir el futur polític de Catalunya i existeixen "camins legals" per convocar-la el 2014. Només cal, al seu parer, "voluntat política" per acordar-la.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A l'espera de conèixer la literalitat de la resposta del president del govern espanyol a la petició del president de la Generalitat, Artur Mas, d'obrir una negociació per pactar una consulta, Espadaler ha alertat Rajoy que seria un error negar als catalans el dret a decidir. "No pot fer veure que no passa res, no pot amagar el cap sota l'ala", ha afirmat el també conseller d'Interior, que ha suggerit a Rajoy que si cal es facin les "modificacions legislatives" per permetre la consulta.

En cas que el govern central oferís diàleg només sobre la reforma del sistema de finançament, Espadaler és partidari d'"escoltar" les ofertes que arribin i de parlar-ne, però aquesta negociació "no pot substituir" l'acord que reclama la Generalitat per poder convocar una consulta. "Nosaltres volem votar", ha remarcat Espadaler, que no ha volgut valorar si la negativa de Rajoy a una consulta pot precipitar el 'pla B' de les eleccions plebiscitàries, com va apuntar Mas.

D'altra banda, el consell nacional d'Unió ha acordat convocar pel 22 de febrer de l'any que ve un congrés extraordinari a Barcelona per reformar els estatuts del partit, sota el lema "Transparència, participació i qualitat democràtica. Preparats per als nous temps". Una ponència de 21 persones s'encarregarà de formular propostes.

stats