Governabilitat a l'Estat
Política 19/12/2023

Una vintena de fiscals del Suprem demanen actuar contra Nogueras

El PSOE bloquejarà la compareixença de jutges a les comissions d'operació Catalunya i Pegasus al Congrés

3 min
El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, i el ministre de Justícia, Félix Bolaños, en un acte recent

MadridFa dies que entre els passadissos judicials s'alerta que el malestar al Tribunal Suprem és molt alt amb la llei d'amnistia i els pactes de Pedro Sánchez amb l'independentisme. S'ha arribat al punt que un grup de 21 fiscals de l'alt tribunal han demanat al fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, que actuï contra la portaveu de Junts, Míriam Nogueras, pels "insults, amenaces i falses acusacions" que la setmana passada va dedicar a jutges. De fons, el moviment forma part de la guerra política que la dreta judicial manté amb la Moncloa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un escrit, al qual ha tingut accés Efe, consideren que les crítiques de Nogueras "representen un atac injustificable contra la independència judicial i contra la separació de poders com a principi vertebrador d'una societat democràtica". I insten García Ortiz a emprendre accions legals contra la diputada independentista, recordant que el ministeri públic "té com a missió promoure l'acció de la justícia en defensa de la legalitat, dels drets dels ciutadans i de l'interès públic tutelat per la llei, d'ofici o a petició dels interessats, així com vetllar per la independència dels tribunals". No concreten, amb tot, quin delicte podria haver comès Nogueras.

Durant el debat sobre la creació de les comissions d'investigació de l'operació Catalunya i Pegasus de dimarts de la setmana passada, la portaveu de Junts va qualificar d'"indecents" els magistrats del Tribunal Suprem i del Tribunal Constitucional Manuel Marchena, Pablo Llarena, Carlos Lesmes, Carmen Lamela i Concepción Espejel. A més, va subratllar que havien de ser "cessats i jutjats". En una entrevista a l'ARA, la presidenta de Junts, Laura Borràs, fins i tot opinava durant el cap de setmana que la llista de Nogueras era curta.

Aquest dimecres hi ha una reunió del Consell Fiscal i a l'ordre del dia s'ha inclòs un punt en el qual es demana el "suport" i "empara" de l'organisme a tots els fiscals implicats en causes sobre el Procés. Ara estarà marcat també per aquesta nova petició, que ignora l'episodi del senador del PP José Antonio Monago, que també la setmana passada va fer una acusació de lawfare judicial contra el ponent de la sentència de la Gürtel, José Ricardo de Prada. De fet, el senador popular aquest dimarts, l'endemà que De Prada demanés empara al CGPJ, Monago ha demanat la paraula per sol·licitar a la presidència que retirés l'acusació del diari de sessions. "No va ser encertat referir-me expressament a un jutge", ha admès.

La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, durant una intervenció al ple d’investidura de Pedro Sánchez.

La Moncloa vol rebaixar la tensió

El moviment dels fiscals contra Nogueras vol posar en un compromís García Ortiz, el nomenament del qual va qüestionar recentment el Consell General del Poder Judicial i a qui els fiscals conservadors veuen massa alineat amb els objectius de la Moncloa. Fa dies que el ministre de Justícia, Félix Bolaños, ha intentat rebaixar la tensió i ha criticat públicament els postulats de la portaveu juntaire, però Junts ha redoblat l'ofensiva advertint que la seva intenció és que jutges compareguin a les comissions d'investigació del Congrés que s'han creat sobre l'operació Catalunya i Pegasus.

La iniciativa no prosperarà perquè el PSOE hi votarà en contra. Bolaños ha subratllat que la llei del poder judicial no obliga els jutges a comparèixer i que, en cas que compareguin, no podrien revelar cap informació que haguessin sabut en l'exercici del seu càrrec. Per tant, per al govern espanyol no tindria cap utilitat citar-los. En canvi, ERC veu tot el "sentit" a citar jutges si precisament es vol fer una comissió sobre la seva actuació —el magistrat de la sala tercera del Tribunal Suprem, Pablo Lucas, era qui autoritzava les escoltes del CNI amb Pegasus—. El seu portaveu, Gabriel Rufián, ha assegurat des dels passadissos del Congrés que era "esperable" l'oposició del PSOE, però ha apuntat que "moltes coses que semblaven impossibles passen a ser possibles".

Pel que fa a Junts, dilluns va avisar de les conseqüències penals de no comparèixer a les comissions, però el món judicial també defensa que els magistrats no hi estan obligats. Precisament, aquest dijous hi ha un ple del Consell General del Poder Judicial en què, a proposta dels vocals conservadors, es debatrà un pronunciament contrari a aquestes comissions del Congrés i favorable al fet que els jutges no hagin d'acudir a ser fiscalitzats pel poder legislatiu.

stats