Vox i PP deixen Cs sense recurs contra els pressupostos

Si el Govern té prou suport, els comptes s'aprovaran el 23 de desembre sense passar pel Consell de Garanties

3 min
De baix a dalt: els caps de files de Cs (Carlos Carrizosa), Vox (Ignacio Garriga) i PP (Alejandro Fernández) al Parlament.

BarcelonaSi el Govern obté prou suport, els pressupostos no hauran de passar pel Consell de Garanties Estatutàries (CGE), s'aprovaran el 23 de desembre i l'1 de gener Catalunya tindrà nous comptes. L'únic element extern que podia demorar-ne l'aprovació era un recurs al Consell, però Ciutadans s'ha quedat sol –Vox i PP li han girat l'esquena– i no tindrà recorregut perquè es necessiten catorze diputats o dos grups parlamentaris. Mentre la negociació pels pressupostos posa a prova la unitat independentista a la cambra, la primera que s'ha trencat ha sigut la unionista. Primer, Vox ha descartat portar els comptes al CGE perquè estudia anar directament al Tribunal Constitucional –els portaveus de l'extrema dreta diuen que no confien en el Consell– si hi detecta partides il·legals. I, poc després, fonts del PP consultades per l'ARA també han rebutjat anar a l'òrgan consultiu. El motiu no té res a veure amb el de Vox: els populars consideren que el recurs tindria poques probabilitats de prosperar i afegeixen que només hi van quan hi ha dubtes raonables sobre la legalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La resposta de Ciutadans no ha tardat a arribar: "PP i VOX prefereixen inhibir-se davant l'enèsim atropellament del separatisme, que pretén colar-nos per la via ràpida uns pressupostos obertament inconstitucionals", ha afirmat a Twitter el líder dels taronges al Parlament, Carlos Carrizosa. I ha afegit que Cs no deixarà de "donar batalla" per molt "escarpat que sigui el camí". Sigui com sigui, això acosta una mica més el Govern a complir la promesa que els comptes entraran en vigor l'1 de gener. Si hagués arribat la impugnació –necessàriament a mitjan desembre–, els membres del Consell haurien tingut un mes de marge per emetre una resolució. Tot això, comptant que hi hauria hagut vacances de Nadal pel mig.

L'estratègia de Cs per visualitzar l'oposició als pressupostos passava precisament per abanderar l'opció del Consell de Garanties Estatutàries, on deien que presentarien un recurs per denunciar que partides d'Exteriors, Cultura i Polítiques Digitals eren inconstitucionals perquè "alimentaven" el procés sobiranista. La mesa ja va tombar la petició que els taronges van fer en aquest sentit demanant que s'aturés la tramitació dels comptes. Ho va fer per unanimitat dels membres, de Junts, ERC, el PSC i la CUP. La segona carta que podien jugar era, al cap d'unes setmanes, el Consell, però el PP i Vox hi han tancat la porta.

Anar al TC

Ara a Cs només li queda l'opció de recórrer els comptes al Tribunal Constitucional –com estudia fer Vox–, però els continus revessos electorals juguen en contra seva. Per arribar al TC –el CGE és consultiu, a diferència del TC–, la via més fàcil per als partits del Parlament és que el seu grup al Congrés hi interposi el recurs: necessiten la firma de cinquanta diputats de la cambra baixa i, en canvi, si es fa des del Parlament el procés és més complex i s'hauria d'aprovar per majoria al ple. Per a Vox això no representa cap complicació, perquè té 52 diputats a la cambra baixa. Però els taronges, amb 10 diputats, haurien de tornar a buscar aliats. A més, només podran presentar un recurs al TC quan els pressupostos s'hagin publicat al Butlletí Oficial del Parlament. Passi què passi, que els comptes entrin en vigor l'1 de gener ja només depèn del Govern i la CUP o els possibles socis que entrin en joc si els anticapitalistes decideixen presentar-hi una esmena a la totalitat.

stats