Els set lemes del Procés que la dreta ha copiat en les protestes contra l'amnistia

L'espanyolisme demana urnes i es regira contra la policia i Felip VI

3 min
Feijóo, Aznar, Almeida, Ayuso i dirigents del PP a la manifestació a Madrid.

Barcelona"Per què tenen por de les urnes?" Són paraules d'Alberto Núñez Feijóo (PP) a l’acte de diumenge passat contra l’amnistia a Madrid, però que també han pronunciat, en versions semblants, dirigents independentistes com Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Carme Forcadell. En plena agitació del PP i Vox contra l’amnistia, la dreta fa seus els lemes que ha entonat l’independentisme en les mobilitzacions de l’1-O i contra la sentència del Procés el 2019. Repassem quins d'aquests missatges ara s'han transvasat a les mobilitzacions espanyolistes contra els pactes de Pedro Sánchez amb l’independentisme.

1.
"Europa ens mira"
El comissari de Justícia, Didier Reynders.

La carta que el comissari de Justícia europeu, Didier Reynders, va enviar al govern espanyol interessant-se pels detalls de la llei d’amnistia ha encès les expectatives de la dreta de trobar un nou aliat contra l'entesa del PSOE amb ERC, Junts i Bildu a la Unió Europea. L’independentisme ha buscat reiteradament la complicitat d’Europa per aconseguir un referèndum i la desactivació de les euroordres contra els dirigents que van marxar de Catalunya després de l’1-O, amb èxit desigual.

2.
La vaga general
El líder de Vox, Santiago Abascal, a l'acte del PP contra l'amnistia

La vaga general del 3 d’octubre del 2017 va ser la resposta unitària de la societat civil contra la repressió als votants de l’1-O, impulsada principalment per la Intersindical el 8 de novembre (amb denúncia inclosa de Foment). Vox ha estat qui ha recollit el guant dels crits de "vaga general" a les protestes d’aquesta setmana i, a través del seu sindicat, n’ha convocat una el 24 de novembre.

3.
Acampada i moviment estudiantil
Acampada davant del Congrés contra l'amnistia

L’intent d’acampada d’un grup contrari "al règim del 78" davant el Congrés aquest cap de setmana va fracassar, però l’entitat convocant, Junta Democrática, està decidida a repetir les mobilitzacions diàriament. El Procés també va tenir la seva pròpia acampada a la plaça Universitat, en el context de les protestes contra la sentència de l'1-O el 2019, i a plaça Catalunya a instàncies de l’ANC el 2022. Si abans es manifestaven els estudiants pel dret a decidir, ara alcen la veu els estudiants contra l’amnistia.

4.
Els 'piolins'
Piolín, de visita a Barcelona

Les càrregues per impedir les votacions de l’1-O van marcar un punt d’inflexió en el Procés. Els agents que hi van participar van ser batejats com els piolins, en referència a les imatges dels Looney Tunes al vaixell que els va dur fins a Barcelona. Ara els manifestants ultres s’han regirat contra la policia per les càrregues a Ferraz. "Sou uns piolins, desgraciats, us havien d’haver tirat al mar a Barcelona!", els deia un manifestant.

5.
"No és democràcia"
José María Aznar, Isabel Díaz Ayuso, Alberto Núñez Feijóo i José Luis Martínez-Almeida a la concentració contra l'amnistia a Madrid

Se sentia a les manifestacions independentistes amb càntics de "N’hi diuen democràcia i no ho és" i ressona ara a Ferraz i les altres seus socialistes en la versió "No és democràcia, és una dictadura", un missatge que secundava fa pocs dies la presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso (PP).

6.
El Borbó, en qüestió?
La princesa Elionor a l'entrega dels Premis Princesa d'Astúries aplaudida pel seu pare Felip VI

La desafecció de la societat catalana envers la monarquia, segons dades del CEO, es va aprofundir després del discurs del 3-O. El Borbó es va convertir en el símbol de les institucions i les forces policials a Catalunya contra les urnes. Ara els ultres li retreuen la inacció: "Felip, maçó, defensa la nació" o "Felip VI, atura-ho", clamen.

7.

"Premsa espanyola, manipuladora"

Els grups espanyolistes han fet seva una consigna contra la premsa que històricament s’ha sentit en manifestacions per la Diada i per l’1-O. Els periodistes han estat un dels blancs dels manifestants més radicalitzats a les concentracions de Ferraz, on els han tirat ampolles, ous i més objectes. Diumenge, un equip d’À Punt va ser agredit a la concentració de València.

stats