DIARI DE CAMPANYA
Política 20/05/2015

Jorge Fernández Díaz al rescat: un ministre al servei de la campanya del PP a Catalunya

El ministre fa cinc dies que fa actes al país, un viatge que ha coincidit amb la polèmica entre Mossos d'Esquadra i Policia Nacional

Mario Martín Matas
3 min
El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, aquest dimecres a Castelldefels amb la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho / PP

BarcelonaLa participació del ministre Jorge Fernández Díaz a la campanya electoral del PP de Catalunya comença a ser notable. Des que va desembarcar fa cinc dies a Rubí no ha parat de moure's, amb un acte diari en diferents poblacions. Les visites li han servit per mostrar el seu suport als candidats locals però, sobretot, per respondre 'in situ' a les dues polèmiques més recents entre l'Estat i la Generalitat: el conflicte obert entre la Policia Nacional i els Mossos d'Esquadra per una suposada xivatada en la lluita antijihadista i la prohibició de la Junta Electoral Central d'exhibir estelades als ajuntaments. Que Fernández Díaz sigui present a Catalunya té dos avantatges considerables a l'hora de participar en l'intercanvi de retrets amb la Generalitat. Un és que pot fer-ho amb immediatesa, interpel·lant directament els mitjans de comunicació del país, i l'altre és que ho pot fer en català.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministre era de viatge a Niamey, la capital del Níger, quan va explotar el cas de les filtracions dijous passat. Des d'allà va parlar immediatament sobre les acusacions dels Mossos d'Esquadra i ja va marcar quina seria la resposta futura: no donar crèdit a la denúncia i, en tot cas, queixar-se de l'actitud deslleial de la Generalitat i advertir de les possibles conseqüències. No va ser suficient, però, perquè dissabte passat va desembarcar a la campanya participant en un míting a Rubí amb l'alcaldable del PP, Mònica Querol. En aquest míting va assegurar, textualment, que "el PP és el partit que ha lluitat amb més intensitat contra la corrupció" però, després d'això, va apropar-se als mitjans per lamentar que el cas de la presumpta xivatada només podia respondre a una voluntat política. És de suposar que, en algun moment, els estrategues populars van considerar que aquesta denúncia per part del Govern, en plena campanya, havia de ser desmuntada. Res millor que enviar el ministre d'Interior català en persona.

Jorge Fernández Díaz va continuar el seu particular periple diumenge, participant al míting del PP a Badalona, el principal ajuntament que governa a Catalunya, de la mà de Xavier García Albiol. Dilluns al matí va anar a Mataró a donar suport al candidat José Manuel López i, ja a la nit, va assistir –com tota la plana major dels populars– al míting central del partit a Barcelona, tot i que en un discret segon pla. De fet, ja vam explicar que no coincidirà durant cap míting amb el seu germà i candidat a l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández Díaz, i que tampoc es faran cap fotografia junts.

Lluny de tornar a Madrid, dimarts encara va ser a Balaguer, amb l'alcaldable Joan Maria Molins, a punt per respondre a la petició de la Generalitat per tornar a convocar la Junta de Seguretat, i aquest dimecres ha anat a Castelldefels. Allà, a més de comparèixer amb l'alcalde de la segona ciutat popular a Catalunya, Manuel Reyes, ha pogut tornar a respondre al president de la Generalitat, Artur Mas, en relació al cas de la xivatada.

Cinc dies d'esforços. Cinc dies en què el PP català l'ha abraçat com l'enviat idoni per mirar de conservar els resultats que el partit va aconseguir a les municipals del 2011. Mai abans havien recollit un 12,67% dels sufragis catalans, que es van traduir en 473 regidors. Una fita històrica que ara, amb la irrupció de Ciutadans, podria ser difícil repetir. Abans del periple de Fernández Díaz només la ministra Ana Pastor havia participat en la campanya catalana, amb un acte a Mataró. Demà dijous serà el torn del ministre de Sanitat, Alfonso Alonso, que visitarà Terrassa. Cap ministre més, malgrat que Mariano Rajoy va obrir campanya a Tarragona i va repetir dilluns a Barcelona. Serà suficient per retenir els seus 363.555 vots de fa quatre anys? Només falten quatre dies per saber-ho.

stats