EDUCACIÓ
Ara Premium 25/06/2014

6.057 € de beca per estudiar en castellà

L’Estat finalment obligarà la Generalitat a pagar el curs dels alumnes que vulguin anar a la privada

Mariona Ferrer I Fornells
3 min

MadridL’informe del Consell d’Estat sobre la llei Wert d’aquest juny va suposar un nou sotrac en l’ofensiva centralista del govern de Mariano Rajoy. El dictamen, tot i no ser vinculant, era un clatellot a un dels punts més polèmics de la Lomce: el que preveu que la Generalitat assumeixi el cost de l’escolarització en centres privats dels alumnes que vulguin el castellà com a llengua vehicular.

Però el ministre d’Educació ja ha trobat una escletxa per continuar atacant la immersió lingüística. El Consell d’Estat li criticava que no hagués calculat el cost de la mesura, i ahir va sortir amb una xifra per poder tirar endavant el reial decret que posa en perill la immersió lingüística a Catalunya: 6.057 euros al curs per alumne que vulgui estudiar en una escola privada només en castellà. L’Estat serà qui pagarà primer a les famílies afectades i després ho descomptarà de la transferència a la Generalitat.

Segons va anunciar el ministre d’Educació, José Ignacio Wert, en la primera compareixença en deu mesos a la comissió d’educació del Congrés, el consell de ministres té previst aprovar el reial decret sobre la controvertida disposició addicional de la Lomce al juliol. Però Wert, que va aplicar una estratègia de desgast a la comissió i la va fer allargar fins a les cinc hores després de parlar ininterrompudament durant les dues primeres, ni va mencionar la polèmica xifra. Van ser fonts del ministeri que van matisar a l’ARA que 6.057 euros és el que costa una plaça pública de mitjana per a totes les edats -d’infantil a batxillerat.

Tot i això, si la família que vol que l’educació del seu fill es faci amb el castellà com a llengua vehicular acredita que té a prop una única escola privada amb un cost més elevat per any, 8.000 € per exemple, el ministeri d’Educació li pagarà aquesta quantitat. Però si escollís una escola privada més cara que d’altres que té a prop, la quantitat compensada seguiria sent el llindar de 6.057 euros, van precisar les mateixes fonts.

La Generalitat considera que la decisió de Wert és fruit de la “improvisació” i que evidencia que el govern espanyol “no coneix la realitat del país, ni del territori ni de l’ús de les llengües”, van detallar ahir fonts de la conselleria d’Educació a l’ARA. En aquest sentit, el portaveu de CiU a la comissió d’educació del Congrés, Martí Barberà, va criticar que la imatge que Wert dóna “no és la de la realitat de Catalunya, perquè no hi ha escoles privades, concertades ni públiques en què tot el sistema d’educació sigui amb el castellà com a llengua vehicular”.

Les matrícules, tancades

En qualsevol cas, Wert no podrà començar a aplicar aquesta mesura el curs vinent, ja que totes les matrícules estan tancades. “Torna a ser una manera de fer-ho de pressa, de forma matussera, només per obsessió ideològica del PP d’anar contra del català”, va afegir Barberà, convençut que no s’acabarà aplicant.

Una “referència raonable”

Wert ni tan sols va mencionar Catalunya en la seva exposició a la comissió, que va ser tan recargolada que costava d’entendre. La disposició addicional 38 de la Lomce, però, només pot afectar el Principat, ja que la immersió lingüística no existeix en cap altra banda de l’Estat. Responent al mateix a la sessió de control del Senat ahir a la tarda, el ministre va criticar l’atenció individualitzada actual a Catalunya perquè “no atén el dret dels alumnes”, va assenyalar que els 6.057 euros són una “referència raonable” i va matisar que no serà necessari aplicar-ho sempre que la Generalitat ofereixi centres públics amb el castellà com a llengua vehicular.

El ministre d’Educació sí que va detallar ahir una xifra, i no ho va haver de fer el seu equip de comunicació: l’aplicació de la llei Wert costarà 2.164 milions d’euros fins al 2020. Es tracta de 800 milions d’euros més del previst abans de la tramitació de la reforma educativa. Segons el ministeri, la implantació de la Lomce des del curs vinent fins al 2017 costarà 964 milions d’euros -614 dels milions sortiran de fons europeus-. Però a partir del curs 2018 seran les comunitats autònomes les que hauran de posar 400 milions de la seva butxaca per a la consolidació de la reforma. Wert va anunciar ahir que han convocat per dilluns la comissió sectorial per parlar dels detalls de finançament amb les autonomies.

stats