La méteo
previsions 04/10/2022

La méteo: pluges mediterrànies i cada cop menys estiuet

Entre dijous i divendres una situació de llevant provocarà pluges a les Balears, al País Valencià i també en alguns punts de la costa catalana

4 min

BarcelonaA poc a poc es va apagant l'estiuet, però aquest migdia encara hi ha hagut temperatures un parell de graus més altes del que tocaria per a l'època. El termòmetre ha baixat sobretot en comarques del terç nord, i, en canvi, al sud encara s'ha superat els 30 graus en alguns indrets. Destaquen les màximes de 31 ºC del Pantà de Riba-roja i a Vinebre, els 30 de Tortosa o els 29 de Girona. Aquesta matinada encara ha sigut més suau que les anteriors: a l'illa de Buda, al delta de l'Ebre la temperatura ha arribat a mantenir-se per sobre dels 20 graus durant tota la nit, i al centre de Barcelona no s'ha baixat dels 19,5. El percentatge d'estacions que han baixat dels 10 graus ha reculat avui fins al 19%; des de dissabte cada dia ha sigut una mica més baix que el dia anterior.

Al migdia avui les temperatures màximes no seran gaire diferents de les d'ahir, però en sectors del prelitoral i de l'altiplà central és fàcil que hi hagi un o dos graus menys que dilluns. El dia ha començat amb alguns bancs de boira a la Catalunya Central i núvols baixos a les Terres de l'Ebre, però en general el sol predominarà. Un embossament d'aire fred en altura afavorirà que a les Pitiüses i al País Valencià hi hagi més núvols i fins i tot alguns ruixats molt irregulars.

Els pròxims dies aquest embossament d'aire fred en altura se sumarà a un lleuger corrent de vent més de llevant, i això pot comportar un escenari de pluges en diferents sectors del Mediterrani Occidental. Això passarà sobretot entre dijous i divendres. En un primer moment les pluges afectaran sobretot el sud del País Valencià i les Pitiüses, però de cara a divendres sembla cada cop més probable que vagi basculant cap al nord. La major part de la precipitació s'entreveu sobre el mar, però cal tenir en compte la possibilitat que divendres plogui amb ganes a les Terres de l'Ebre o fins i tot en alguns sectors de la Costa Daurada. És possible que arribi a ploure a la Costa Central, però com més al nord més testimonials sembla que seran les precipitacions.

El canvi de temps no comportarà pluges generals, però sí que afavorirà un context de més inestabilitat també al Pirineu i Prepirineu. Divendres els ruixats se centraran al Pirineu més occidental, però entre dissabte i diumenge segurament de forma irregular afectaran més indrets de la serralada o fins i tot més puntualment la Catalunya Central.

La temperatura baixarà, però com a mínim fins diumenge no hi ha indicis de temperatures tan baixes com les de divendres i dissabte passats. El termòmetre recularà lentament i progressivament durant la setmana, però fins que comenci la setmana que ve no farà un fred destacable. Ambient normal o fins i tot lleugerament suau per a l'època sense un estiuet tan clar. El cap de setmana que ve la cota de neu difícilment baixarà dels 2.500 metres.

A llarg termini la previsió és més confusa. Sembla poc probable que entrem en una fase de temps estable; més aviat la primera part de la setmana és possible que els ruixats vagin a més. Alguns models de previsió fan pensar en una tongada de ruixats bastant extensos d'avui en vuit, pluges que per ara no hi ha indicis que hagin de ser abundants i que puguin suposar un gir de guió en el context de sequera dels últims mesos, però en tot cas sembla probable que entre dilluns i dimarts calgui obrir el paraigua en molts indrets.

Les previsions setmanals del Centre Europeu de Predicció fan pensar que és sobretot a les Balears on hi ha un context més favorable perquè la setmana que ve sigui notablement plujosa. La temperatura podria fer alts i baixos destacables, i cal tenir en compte la possibilitat que a mitjans del mes d'octubre entrem en una fase de fred avançat per a l'època. Tot això encara és poc clar, però en tot cas és poc probable que durant el tram central de l'octubre hi hagi cap estiuet o cap fase de temperatures altes per a l'època. Caldrà seguir-ho.

Anomalia de precipitació prevista de cara a la setmana que ve

La sequera no s'apaga

S'ha acabat un mes de setembre amb diverses tongades de ruixats i fins i tot alguns aiguats molt forts com els del Camp de Tarragona, però els indicadors de sequera no han millorat en general. Si es compara el mapa de l'índex de precipitació estàndard a dotze mesos vista amb data del 30 de setembre amb el del 31 d'agost, la situació ha tendit a empitjorar en molts sectors, i només a les Terres de l'Ebre, al Camp de Tarragona i al vessant nord del Pirineu hi ha condicions d'humitat. Les zones que presenten una sequera més excepcional són diversos sectors del Prepirineu i de la vall del Segre, i molt especialment extenses àrees del Vallès Oriental i el Moianès. Més enllà de la sequera del territori, les reserves d'aigua tampoc pugen. Els embassaments de les conques internes de Catalunya continuen estant al 37% i no han pujat ni un sol punt percentual amb les pluges caigudes durant l'agost i el setembre.

D'entre les precipitacions d'aquest mes destaquen sobretot les acumulades a la Garrotxa i al Tarragonès. En aquest últim cas, pluja acumulada en bona part en un sol dia. A la Vall d'en Bas han arribat a caure 198 l/m², a Olot 194, a Tarragona 185 i a Constantí 181.

Pel que fa a temperatures, el setembre ha sigut càlid, però la baixada de la temperatura de la segona quinzena ha acabat fent que la mitjana del mes no s'hagi distanciat gaire del que sol passar últimament. La temperatura mitjana del mes a Catalunya s'ha situat en 18,7 graus, set dècimes de grau per sobre de la referència del període 2009-2021. El Meteocat sol fer comparacions amb períodes anteriors i, d'aquesta manera, les dades queden més allunyades de la normalitat.

stats