La méteo
previsions 21/11/2022

La méteo: ruixats, nevades i fort vent durant l'inici de setmana

Durant el vespre els ruixats afectaran sobretot comarques de Girona i de Barcelona. Protecció Civil ha activat l'alerta del pla Ventcat

3 min

BarcelonaComencem setmana amb un nou canvi de temps que provocarà ruixats, fortes ventades i una nova baixada de la temperatura. Els ruixats han anat apareixent en diferents tongades durant el dia, però en general ha plogut poc. Fins a les 17.30 h destaquen els 16 l/m² acumulats al Pont de Suert, els 13 de la Pobla de Segur, els 11 de Tremp o els 8 de Sort. Els sensors de gruix de neu de les estacions del Meteocat han arribat a detectar gruixos d'entre 10 i 15 cm a les cotes altes del Pirineu, però la sobtada pujada de la temperatura del migdia ha fet que molta d'aquesta s'hagi fos transitòriament.

Al migdia la temperatura ha sigut clarament més baixa que ahir. La mitjana de les màximes a Catalunya ha sigut 1,5 graus més baixa del que tocaria. Hem encadenat quatre migdies amb temperatures pers sota de la mitjana, una cosa que no passava des de finals de setembre. Avui a més a més ha sigut un dia molt gris a Catalunya. De mitjana hi ha hagut un 61% menys de llum del sol del que tocaria, una dada que no era tan baixa des del 24 de maig.

Al vespre els xàfecs guanyaran protagonisme en comarques de Girona i punts de la Catalunya Central, on en molts casos s'acumularan fins a 5 o 10 l/m². Les pluges irregulars també arribaran al nord de les Balears.

La cota de neu farà pujades i baixades marcades els pròxims dies a causa dels constants canvis de masses d'aire. Avui a última hora nevarà fins als 1.000 metres en molts sectors del Pirineu, i demà a primera hora al vessant nord de la serralada arribarà a nevar al fons de les valls, però la nit de dimarts a dimecres tornarà a entrar una massa d'aire càlid.

Un altre gran protagonista del temps de l'inici de setmana serà el fort vent, sobretot en comarques centrals i del sud de Catalunya. Les ventades d'entre ponent i mestral arribaran sobretot a partir del vespre i de cara a les primeres hores de demà. Hi haurà cops de vent de més de 70 km/h no només en indrets de les Terres de l'Ebre i del Camp de Tarragona, sinó que el vent també serà fort en comarques més centrals i en punts del Pirineu.

El Meteocat té actiu un avís de perill per vent que afecta moltes comarques. Per demà el perill es considera alt en comarques del Camp de Tarragona, però també al Penedès, al Baix Llobregat, l'Anoia i el Barcelonès. Aquest matí Protecció Civil ha activat l'alerta cel pla Ventcat arran d'aquesta previsió.

Demà serà un dia molt més assolellat que avui, però quedaran alguns intervals de núvols a la costa i seguirà nevant al vessant nord del Pirineu. Durant la setmana hi haurà més canvis de temps, però tot fa pensar que cap serà un canvi de temps que provoqui més pluja i més nevades que les d'avui. Dimecres de matinada el pas d'un front deixarà alguns ruixats al Pirineu occidental amb una cota de neu clarament a l'alça. A la resta hi haurà alguns núvols prims i poca cosa més.

De cara a divendres arribarà una altra pertorbació que tornarà a deixar ruixats i nevades al Pirineu i segurament també alguns xàfecs puntuals en comarques de Girona i de Barcelona. A hores d'ara els models de previsió fan pensar que és poc probable que les pluges i nevades de divendres siguin gran cosa, però encara hi ha incertesa en el pronòstic. Tampoc és probable que el temps del cap de setmana sigui gaire mogut.

La temperatura farà pujades i baixades notables durant la setmana. En general els pròxims migdies seran més suaus i agradables que el d'avui, sobretot en comarques interiors i pròximes al Pirineu, però les pròximes nits seran més fredes. Segurament arribarem al cap de setmana amb un ambient purament de tardor com el dels últims dies, i en tot cas seria entre diumenge i l'inici de la setmana que ve quan la temperatura podria fer una pujada més clara.

stats