previsions 18/04/2023

La méteo: possible canvi de temps durant el cap de setmana de Sant Jordi

Els pròxims dies farà més calor, però entre dissabte i diumenge s'entreveuen alguns ruixats i una baixada del termòmetre

2 min

BarcelonaContinuen caient alguns ruixats dispersos, però la inestabilitat ja va de baixa. El canvi de temps d'aquestes últimes hores ha deixat poca o gens de pluja en general, però de forma local alguns ruixats han arribat a ser intensos i abundants. Fins a les 17 h destaquen els 21 l/m² acumulats a l'aeroport de Reus, els 15 de les Pinedes de l'Armengol, a l'Anoia, els 11 de l'Ametlla de Mar i de Constantí, els 6 de Moià, els 4 de Valls i d'Amposta.

Ahir al vespre també hi va haver ruixats i tempestes al voltant d'Osona i el Berguedà que van acumular 14 l/m² a Perafita, 12 a Prats de Lluçanès, 11 a Orís, 8 a Berga i a Castellar de n'Hug o 4 a Vic. Avui el dia serà mig ennuvolat en moltes comarques centrals i de l'est. Aquest migdia de mitjana les temperatures màximes han sigut un parell de graus i mig més baixes que ahir. Avui ha sigut un dels escassos dies d'aquesta primavera amb temperatures inferiors a la mitjana.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 86 estacions del Meteocat. Període de referència 2009-2020

De cara a la segona part de la setmana la temperatura farà un repunt clar. Dijous moltes màximes ja seran entre 3 i 5 graus més altes que les de dimarts, i així arribarem al cap de setmana de Sant Jordi. El més probable és que durant el tram final del mes ens endinsem en una fase de molta calor per a l'època, però avui els models de previsió han augmentat les possibilitats que un canvi de temps que arribarà durant el cap de setmana faci baixar el termòmetre per Sant Jordi, i que aquest ambient fresc s'allargui com a mínim durant els primers dies de la setmana que ve.

Dijous tornarà a haver-hi algunes tempestes de tarda al Pirineu, però res no fa pensar en precipitacions gaire destacables. És cada cop més probable que durant el cap de setmana hi hagi un canvi de temps, que si bé no deixarà pluges generals i extenses, sí que podria provocar ruixats destacables al Pirineu i Prepirineu i alguns xàfecs més dispersos en altres indrets. Dissabte les precipitacions seran més probables a l'oest, i per Sant Jordi a part del Pirineu cal considerar la possibilitat d'alguns ruixats dispersos a la Catalunya Central o en altres comarques de la meitat nord. Encara hi ha molta incertesa en el pronòstic, però és possible que el dia de Sant Jordi sigui una mica més variable i insegur del que semblava fa alguns dies i també menys calorós.

Les previsions a més llarg termini continuen sense dibuixar a l'horitzó cap possible gir en el temps que obri la possibilitat, encara que de moment sigui tèbia, de pluges destacables i extenses. La nova actualització de les previsions d'anomalia de precipitació per setmanes que elabora el Centre Europeu de Predicció continua dibuixant un panorama amb força menys pluja del que tocaria a tot el Mediterrani occidental i a la Península durant la setmana que ve. L'inici de maig encara és poc clar.

stats