MEDI AMBIENT
Societat 01/02/2016

Barcelona recorre al ratpenat per combatre el mosquit

La intenció és facilitar-ne l’expansió mitjançant la instal·lació de 18 torres niu per tota la ciutat

Mario Martín Matas
2 min
Les noves caixes poden allotjar colònies  de fins a 300 ratpenats.

BarcelonaSón els més petits d’entre totes les espècies de ratpenat que viuen a Catalunya, però la seva voracitat a l’hora de menjar insectes no és menor. Poden arribar a menjar cada nit fins a un 60% del seu propi pes i, encara que aquest no supera els 4 grams, això representa centenars d’insectes diaris. Mosquits, arnes o papallones, tot va bé, sempre que siguin petits i voladors i tinguin hàbits crepusculars o nocturns.

Aquesta és la raó principal per la qual l’Ajuntament de Barcelona hi ha recorregut. Es tracta de tres espècies diferents de pipistrel·les que ja viuen a la ciutat i, per això, la intenció és facilitar-ne l’expansió mitjançant la instal·lació de 18 torres niu per tota la ciutat. Si el projecte surt bé, la població d’aquestes ratapinyades augmentarà i, de retruc, ajudaran a combatre els mosquits i altres insectes amb potencialitat d’esdevenir una plaga.

En horts urbans

“Es tracta d’un servei estratègic altament beneficiós”, explica la responsable del programa de biodiversitat de l’Ajuntament, Margarida Parés, que recorda que el mosquit tigre és un transmissor potencial de malalties. Les 18 torres s’instal·laran als diferents horts urbans que hi ha a la ciutat i al viver municipal dels Tres Pins. Són indrets on hi ha una alta afluència de persones i, a més, constitueixen un entorn ideal per instal·lar les torres perquè no hi ha obstacles per a l’entrada i sortida dels ratpenats.

No són les primeres caixes que s’ubiquen a Barcelona: ja n’hi ha a cinc indrets de la ciutat i a molts parcs naturals del territori. La diferència és que el nou model presenta millores addicionals i té capacitat per allotjar colònies de fins a 300 exemplars. El nou disseny, de fet, s’ha creat després de veure els resultats de les caixes antigues i després de comprovar que alguns models acabaven provocant la mort dels animals durant els episodis de més calor, assegura el tècnic de l’associació Galanthus, Xavi Puig. Els nous refugis de fusta, amb més ventilació i un sostre aïllant, esperen els primers inquilins a la primavera.

stats