L'Estat inaugura l’estació Sabadell Centre de Renfe enmig de les protestes convocades pel CDR

Les autoritats, entre les quals figura Enric Millo, han hagut d’arribar amb tren per sota terra i la concentració ha acabat amb un detingut

L’estació Sabadell Centre de Renfe ha quedat finalment inaugurada després de 8 mesos tancada al públic per obres de millora d’accessibilitat. Una inauguració, però, que ha estat marcada per les protestes de més de 100 persones convocades pel Comitè de Defensa de la República (CDR) contra la visita de representants del govern espanyol i de Renfe, entre els quals hi havia el delegat del govern a Catalunya, Enric Millo. De fet, a causa de la concentració, les autoritats han hagut d’arribar finalment en tren a l’estació per sota terra per esquivar els manifestants.

Les protestes han sigut en general tranquil·les però els moments de més tensió s’han viscut a mig matí quan desenes d’agents antiavalots dels Mossos d’Esquadra han desallotjat els manifestants de l’entrada de l’estació i la intervenció ha acabat amb una persona detinguda i una cinquantena d’identificats.

En aquest sentit, Millo ha lamentat les protestes tot i que ha assegurat “respectar-les”. “No deuen estar d’acord que el govern espanyol inverteixi a Catalunya”, ha explicat Millo, que ha qualificat de “bona notícia” la inauguració d’avui davant de les “queixes habituals” per la falta d’inversions a la xarxa de Rodalies. “Em consta que molts catalans celebren i agraeixen aquest tipus d'intervencions, però en canvi hi ha una minoria que prefereix queixar-se i manifestar-se”, ha etzibat Millo.

En aquest sentit s’ha expressat el secretari d’estat d’Infraestructures, Transport i Habitatge, Julio Gómez-Pomar, que ha mostrat la seva “satisfacció” per la posada en marxa de les noves instal·lacions. “No he tingut ocasió de veure els manifestants, però a nosaltres ens interessen les prop de 12.000 persones que utilitzen diàriament aquesta estació”, ha explicat Gómez-Pomar.

Contra la presència de Millo

La concentració convocada pel CDR tenia com a principal objectiu mostrar el rebuig a la visita a la ciutat d’Enric Millo en el marc de la situació política actual que viu el país. En aquest sentit, entre els manifestants es podien veure nombroses estelades, llaços gros, crits a favor de la llibertat dels presos o càntics com ara “Millo, virrei, no volem rei”. “Pensem que en Millo ho hi pinta res aquí, i a sobre ha vingut per sota terra”, ha explicat el Josep, que ha participat en la protesta.

Per la seva banda, l’Elisabet ha qualificat Millo de “covard” per no haver sortit de l’estació ni haver aparegut públicament davant dels manifestants. “Estem tips de tenir gent empresonada i que no tinguem llibertat d’expressió ni de pensament”, ha assegurat aquesta manifestant, que creu que la situació a Catalunya “comença a obrir els ulls” a altres persones d’altres zones de l’Estat.

L'alcalde de Sabadell critica la presència de les autoritats espanyoles

Per la seva banda, l’Ajuntament de Sabadell, liderat per l’alcalde cupaire Maties Serracant, ha mostrat la seva “absoluta disconformitat” amb la visita de Gómez-Pomar a la ciutat. En aquest sentit, el consistori expressa en un comunicat “de forma rotunda” el seu “desacord” amb la presència a actes públics al municipi de representants del que qualifica com a “govern d’excepció” com a conseqüència de l’aplicació de l’article 155 i de l’empresonament de membres del Govern i de la societat civil catalana. A més, defensa la llibertat d’expressió, en referència a les protestes dutes a terme aquest matí per nombroses persones en motiu de la inauguració de la nova estació. D’altra banda, el consistori recorda que la ciutat portava reclamant aquestes obres prop de 20 anys i denunciant l’incompliment “sistemàtic” de Renfe, i ha anunciat que d'aquí a unes setmanes l’Ajuntament muntarà un acte per celebrar amb la ciutadania l’accessibilitat de les noves instal·lacions.

Obres amb retard

La inauguració de l’estació Sabadell Centre arriba amb quatre mesos de retard i això ha generat una forta polèmica entre els usuaris de Renfe i també a l’Ajuntament, que han criticat aquesta demora. De fet, els prop de 12.000 passatgers d’aquestes instal·lacions han hagut de fer transbords amb els Ferrocarrils de la Generalitat o utilitzar diàriament els autobusos llançadora que connectaven aquesta estació amb les dues més properes, les de Sabadell Nord i Sabadell Sud, cosa que allargava molt el trajecte dels usuaris. En aquest sentit, Gómez-Pomar ha demanat “disculpes” per un retard que ha atribuït a la “complexitat” dels treballs dins del túnel.

Aquesta intervenció, que ha suposat una inversió de prop de 2,4 milions d’euros per part de Renfe, ha consistit a fer per primera vegada a la història aquesta estació totalment accessible, amb la instal·lació de nous ascensors i escales mecàniques que connecten les andanes i el vestíbul amb l’exterior. Les instal·lacions han quedat totalment renovades i actualitzades amb nous senyalitzadors digitalitzats i l'ampliació de les andanes, entre altres mesures. Per aquesta estació hi circulen diàriament una mitjana de 83 trens de Rodalies.

Més continguts de