Societat 08/09/2015

Catalunya és la tercera comunitat amb pitjors serveis sanitaris

El Principat ocupa el segon lloc quan es registra el pes de la sanitat privada, per darrere de Madrid

Efe
1 min
MOBILITZACIÓ CIUTADANA 
 Entitats socials, veïns i sindicats han constituït la Plataforma en Defensa de l'Hospital de Viladecans per evitar  que es converteixi en hospital bàsic i deixi de ser un centre de referència. Han portat la mobilització al carrer:  han organitzat protestes, l'última ahir, i estan recollint firmes entre els usuaris.

MadridCanàries, València i Catalunya són, per aquest ordre, les comunitats autònomes amb pitjors serveis sanitaris, mentre que el País Basc, Navarra i Aragó tenen els millors, encara que en l'últim any ha continuat un "empitjorament generalitzat" per les "retallades" en la sanitat pública. També el pes de la sanitat privada és especialment fort, ja que ocupa la segona posició, per darrere de Madrid. En canvi, el percentatge de persones que diuen que quan demanen cita en Atenció Primària els la donen en 24 hores és del 4,4 % a Catalunya, enfront del 58,8 % a La Rioja.

Són dades del XII Informe dels Serveis Sanitaris de les CCAA de la Federació d'Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública, presidida per Marciano Sánchez Bayle, que ha demanat avui que "s'acabin les privatitzacions, les retallades i que canviï la política sanitària perquè la nostra sanitat torni a ser un orgull" a nivell nacional i internacional.

L'estudi, realitzat amb dades del 2014 i algun del 2015, previ a les últimes eleccions autonòmiques, conclou que els millors serveis els ofereix el País Basc, que supera per primera vegada a Navarra -solia ocupar aquesta primera posició-, autonomies seguides per Aragó i Astúries. També afirma que els serveis sanitaris són regulars a Castella i Lleó, Cantàbria, Galícia, La Rioja i Andalusia i són deficients a Madrid, Múrcia, Balears, Castella-la Manxa i Extremadura.

stats