TRÀNSIT
Societat 01/08/2015

Setge a l’ús Del telèfon mòbil al volant

Les distraccions són la primera causa d’accident en un primer semestre en què han mort nou persones més que el 2014

Elisabet Escriche
4 min
CUES A L’AP-7 
 Retencions a l’autopista AP-7 a l’altura de Tarragona ahir durant l’inici de les 
 Vacances d’agost.

Barcelona“Hem d’acabar l’any amb moltes sancions per a les persones que utilitzin el mòbil mentre condueixen. No per emprenyar, sinó perquè causen morts”. Aquesta era la petició directa que feia ahir el conseller d’Interior, Jordi Jané, al cap de la comissaria general de mobilitat dels Mossos d’Esquadra, Miquel Esquius, en plena roda de premsa sobre l’accidentalitat viària del primer semestre d’aquest 2015. Les dades no són bones: 81 persones mortes i 428 ferides greus. Són nou víctimes mortals i 37 ferides greus més que en el mateix període de l’any passat. El motiu, l’augment de les distraccions al volant, sobretot per culpa del mòbil, que es consoliden com la causa principal de sinistralitat, per davant de les infraccions com saltar-se un stop o superar el límit de velocitat. Durant els primers sis mesos d’aquest any un 23% dels accidents amb víctimes mortals són per falta d’atenció, un 2,1% més que en el mateix període de l’any 2014.

Preocupa especialment l’ús de la xarxa de missatgeria WhatsApp, ja que els conductors “no tan sols llegeixen els missatges que els arriben sinó que fins i tot els responen”, va exclamar amb vehemència el conseller. De fet, segons els Mossos, la falta dels “cinc sentits” al volant resulta equiparable a conduir sota els efectes de l’alcohol. Per frenar aquesta tendència la policia catalana farà al mes d’agost 5.300 controls al territori. Segons Esquius, “seran dinàmics” i consistiran en patrulles en marxa per les carreteres per descobrir in fraganti els conductors utilitzant el telèfon. L’any passat es van posar més de 10.500 multes per aquesta infracció, durant aquests sis primers mesos ja s’ha arribat gairebé a les 6.500 i des d’Interior s’espera que es tanqui el 2015 amb la xifra rècord de 12.000. Cada sanció comporta una multa de 200 euros i una pèrdua de tres punts del carnet de conduir. Paral·lelament als controls, es durà a terme una campanya de conscienciació en diferents mitjans de comunicació amb el lema: “Vius connectat, conduint desconnecta”.

Aquest any, des del gener fins al 30 de juny han perdut la vida a les carreteres catalanes 81 persones en 70 sinistres. Hi ha hagut un repunt important a Tarragona, que ha passat de 16 a 27 víctimes mortals, i a Lleida, on s’ha passat d’11 a 18. A Barcelona se n’han registrat 26 (9 menys) i Girona s’ha mantingut amb la mateixa xifra, 10. La carretera amb més accidents mortals és la N-340, de titularitat estatal i una de les més transitades de l’Estat. Hi han perdut la vida 12 persones (9 a la demarcació de Tarragona), quatre més que de gener a juny del 2014. La segueixen l’A-2, amb 6 víctimes, i la l’autopista AP-7 i la C-14, amb cinc cadascuna.

Més vianants atropellats

L’altra dada que preocupa a Interior és l’increment de vianants que han mort atropellats. S’ha passat de quatre a deu persones. “Novament la majoria han sigut per culpa de la distracció dels conductors”, va insistir el conseller. Pel que fa a motoristes, hi ha hagut una víctima mortal més que el primer semestre del 2014: s’ha passat de 20 a 21. Destaca l’increment d’aquests tipus d’accidents mortals a la demarcació de Girona. La majoria de sinistres es concentren de dilluns a divendres, tot i que hi ha hagut un increment de víctimes mortals el cap de setmana (s’ha passat de 24 a 33). La franja horària més perillosa és la tarda, i les sortides de la via, el xoc frontal i l’envestida són els tipus d’accident més greus més habituals.

Interior també va donar dades sobre els expedients sancionadors que s’han obert per infraccions d’excés de velocitat captades amb els últims sis radars que va instal·lar el Servei Català de Trànsit, el 13 de juny passat. Quatre són a la N-II (un en cada sentit entre Fornells de la Selva i Quart i a Girona), el cinquè a la C-58 entre Sabadell i Badia del Vallès en sentit Barcelona, i l’últim a l’AP-7 entre Ulldecona i Amposta en sentit Tarragona. Aquest últim és, precisament, el que més expedients sancionadors ha emès, 7.308, seguit de lluny pel de la C-58, amb 1.638. Fins al 23 de juliol amb els sis radars en conjunt s’havien iniciat 11.030 processos de multa.

Augmenta la mobilitat

Les xifres del0s primers sis mesos de l’any confirmen l’augment de mobilitat a les carreteres catalanes. S’ha incrementat un 2,4% entre setmana i fins a un 4,2% els caps de setmana. Com a exemple, durant el cap de setmana del 18 i 19 de juliol passat hi va haver gairebé 540.000 desplaçaments. El tercer cap de setmana del mateix mes l’any passat eren poc més de 513.000. “És un símptoma de canvi econòmic”, va reconèixer el conseller. Durant aquest cap de setmana, coincidint amb el canvi de mes i, per tant, amb l’inici i la tornada de vacances, el Servei Català de Trànsit preveu mig milió de desplaçaments. També hi haurà un important trànsit aeri, amb més de 17.200 vols. Avui serà el dia de més trajectes en el conjunt de la xarxa d’aeroports d’Aena, amb un total de 5.797 vols programats, per a una oferta de 927.883 seients disponibles. L’aeroport del Prat registrarà fins demà més de 2.800 vols, amb 433.153 places. El dia de més trànsit va ser ahir, amb 988 operacions i 107.374 seients. Només supera l’activitat de l’aeroport del Prat el de Barajas, amb més de 3.000 operacions fins diumenge. En tercer lloc hi ha el de Palma, seguit per Màlaga, Eivissa, Alacant, Gran Canaria i Tenerife.

stats