Troben intacta la sonda 'Beagle 2', desapareguda a Mart el 2003

Molts científics van creure que la nau havia quedat destruïda després d'impactar a alta velocitat contra el planeta

La sonda espacial 'Beagle 2', que va aterrar a Mart el Nadal de 2003 i amb la qual es va perdre contacte, ha estat localitzada aparentment "intacta" a la superfície del planeta, després d'una recerca de més d'una dècada, segons han informat aquest divendres experts britànics a càrrec d'aquest projecte.

Molts científics van assumir llavors que la sonda havia quedat destruïda després de l'impacte a alta velocitat contra el planeta. No obstant això, les noves imatges, adquirides per l'orbitador de reconeixement de Mart de la NASA, descarten aquesta possibilitat, ja que mostren el que sembla que és la sonda sencera. Segons l'explicació d'experts de la universitat anglesa de Leicester a la Royal Society de Londres, el disseny del 'Beagle 2' incorpora una sèrie de "pètals" de desplegament, en els quals es van muntar els seus panells solars, i per les imatges obtingudes sembla que aquest sistema no es va estendre totalment.

"Sense el desplegament complet no hi havia manera que poguéssim comunicar-nos amb la sonda, ja que l'antena de radiofreqüència estava sota els panells solars", ha explicat el professor Mark Sims, director de la missió del 'Beagle' de la Universitat de Leicester. "La causa del fracàs de la sonda és pura especulació, però podria haver estat, i probablement ho va ser, mala sort", ha dit. Segons el director, va poder tractar-se d'"un rebot que potser va distorsionar l'estructura en el desplegament dels panells solars".

El misteri sobre el 'Beagle 2' es produeix menys d'un any després de la mort de l'investigador principal de la sonda, el britànic Colin Pillinger, de l'Open University. Pillinger va ser la força impulsora del projecte i, encara que la seva missió no va arribar a explorar Mart, se li atribueix l'entusiasme entre el públic per la investigació espacial.

"A Colin sempre li agradava fer una analogia amb el futbol. Sens dubte, ell hauria comparat l'aterratge del 'Beagle 2' a Mart amb el fet d''enganxar el travesser' en lloc d'assolir l'objectiu completament", va dir Judith Pillinger, esposa del científic i membre del projecte.

Les dades de l'orbitador de reconeixement de Mart confirmen que el 'Beagle 2' va aterrar a cinc quilòmetres del punt previst d'aterratge. La sonda, programada per prendre mostres de la superfície i atmosfera del Planeta Vermell, és un projecte britànic incorporat a la missió de la nau 'Mars Express', dirigida per l'Agència Espacial Europea.

Més continguts de