Veïns d’una urbanització s’organitzen contra els que van fugir de la Mina

‘Recuperen’ una casa i aturen sols una altra ocupació

Un grup de WhatsApp amb mig centenar de membres s’ha convertit en el sistema de comunicació amb què s’organitzen els veïns de la urbanització Mar i Muntanya d’Alella, al Maresme. De moment, ja els hauria servit per recuperar una casa ocupada per gitanos que havien fugit de la Mina i per evitar que n’ocupessin una altra. Però preveuen començar a organitzar-se d’una manera més sistemàtica davant la possibilitat de noves ocupacions, i dijous es reuniran per parlar de com fer-ho.

L’Ajuntament d’Alella va reconèixer l’11 de març que 32 persones havien ocupat tres cases. Algunes en urbanitzacions de luxe. Els okupes eren fugitius dels barris de la Mina, de Sant Adrià de Besòs, i de Sant Roc, de Badalona, membres de l’amalgama de clans de Los Peludos que havien hagut de marxar després de l’assassinat d’un membre de Los Baltasares al Port Olímpic el 23 de gener. Els primers a instal·lar-se a Alella ho van fer el 24 de febrer però també n’hi ha en altres pobles del Maresme, del Garraf o fins i tot del Moianès.

Alguns veïns -que tenen por i no volen que es publiqui el seu nom- han explicat a l’ARA que abans-d’ahir el grup de WhatsApp els va servir per evitar que un presumpte grup de gitanos ocupés una altra casa a la luxosa urbanització Mar i Muntanya. A la nit, diuen, “una veïna que passejava el gos va veure que eren a la casa” i va alertar la policia i el grup de veïns. Ben aviat es van aplegar una vintena de persones davant la casa en qüestió -segons explica un dels que hi era- i els presumptes okupes van fugir de la casa abans que no hi arribés la Policia Local.

“Estem indignats i cansats, i tenim la sensació que volen continuar ocupant”, explica un membre del grup veïnal. No és la primera vegada que actuen contra els nouvinguts al barri. Com va avançar la Revista Alella, dijous passat un grup d’una trentena de persones ja va entrar en una casa que havien ocupat, quan es van adonar que feia un parell de dies que estava buida, i la van recuperar.

Acció improvisada

Una altra veïna de la urbanització -que també prefereix mantenir l’anonimat- explica que el grup de ciutadans va decidir anar dijous al ple de l’Ajuntament per “demanar explicacions a l’alcalde”, Andreu Francisco (ERC). Allà, la propietària d’una de les cases ocupades, que viu fora d’Alella, va explicar que havia demanat a la Policia Local que l’acompanyés a l’habitatge aprofitant que feia uns dies que ja no s’hi veia ningú però que li havien contestat que no hi podien entrar sense l’ordre d’un jutge. L’alcalde, explica, els va reconèixer que la llei ho diu així i els veïns van decidir acompanyar la veïna pel seu compte.

“La propietària va entrar pel garatge, perquè havien canviat el pany de la porta, i els veïns van entrar i van treure totes les coses dels gitanos: matalassos, dos sofàs, una rentadora, un televisor, una PlayStation, roba, coses de la neteja...”, explica una de les veïnes. Ho van deixar tot al carrer i van tornar a canviar el pany. Més tard, diu, una furgoneta i un cotxe es van endur una bona part dels objectes.

Des de llavors, aquesta veïna explica que està espantada perquè viu molt a la vora i assegura que ha vist els mateixos gitanos passar per allà i saludar-la “sempre molt cordialment”. Tot i això, té por que ocupin alguna altra casa o que algun dels clans de qui fugen els vinguin a buscar.

La situació a la Mina i a Sant Roc -on ja s’ha escampat que alguns dels fugitius són a Alella i altres pobles- continua complicada. Però alguns -molt pocs- dels membres de les famílies que han fugit s’hi han tornat a deixar veure, segons testimonis del barri. No és clar si és perquè són familiars prou llunyans als presumptes assassins o perquè els han permès tornar per arreglar les coses i marxar per sempre. Segons fonts policials, un dels clans aliats de Los Baltasares, els Jodorovich, pot estar aprofitant la situació per guanyar pes dins del barri i situar-se en una posició de força que no tenia.

Més continguts de