Societat 05/07/2021

Un abocament d'hidrocarburs al canal de Seròs deixa més de 25 pobles sense aigua de boca

Els Agents Rurals i l'ACA investiguen l'origen del vessament

ARA
3 min
Moment de l'extracció dels hidrocarburs vessats

BarcelonaUn abocament d'hidrocarburs al canal de Seròs ha deixat més de 25 pobles sense aigua de boca al voltant del pantà d'Utxesa i també de la Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues. El vessament va tenir lloc diumenge i els Agents Rurals van rebre l'avís a les deu del matí, després de detectar-se la presència d'hidrocarburs a la zona del parc de la Mitjana de Lleida. Aquest dilluns tècnics de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i també dels Agents Rurals inspeccionaven el polígon industrial del Segre per trobar l'origen del vessament, mentre que a Utxesa s'ha començat a treballar per extreure els olis retinguts aigües amunt de les barreres. Després de rebre l'avís diumenge pels volts de les deu del matí, els Agents Rurals també van informar Endesa del vessament perquè la companyia s'encarrega de gestionar les comportes del canal de Seròs. Calia tancar-les immediatament per evitar que l'aigua contaminada s'anés estenent. Posteriorment, es va obrir una investigació i es va activar la unitat inspectora de guàrdia, que inicialment es va desplaçar a l'inici del canal i aigües amunt, juntament amb els Agents Rurals, per intentar esbrinar-ne el focus, i es van dirigir al polígon industrial del Segre. Segons l'ACA, tot apunta que l'abocament hauria tingut lloc al riu els Canals, aigües amunt del parc de la Mitjana de Lleida, des d'on hauria arribat fins al canal de Seròs i al pantà d'Utxesa.

Una vegada es va saber que hi havia l'afectació es va avisar, a través del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (Cecat), els municipis des de Lleida fins al pantà d'Utxesa (Lleida, Albatàrrec, Sudanell, Montoliu de Lleida, Torres de Segre i Sunyer), lloc on arriba el canal de Seròs, per alertar d'una possible contaminació de l'aigua de boca. També es van avisar altres captacions del pantà, com la Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues i el pantà d'Utxesa (Endesa). En total són més de 25 pobles que encara aquest dilluns no poden fer ús de l'aigua de boca per precaució. També es va haver d'aturar la producció de la central que deriva aigua cap al Segre.

Com que l'abocament afecta el pantà, es va decidir posar barreres en un punt intermedi, un pont de només 45 metres, per evitar que la contaminació afecti aigües avall, que és on hi ha les dues captacions del pantà.

Endesa ja va activar diumenge el personal de guàrdia i va desplaçar les barreres absorbents per col·locar-les en coordinació amb el Cecat, els Agents Rurals i els Bombers. Les barreres van quedar instal·lades en dos punts: a l'entrada i al tram mitjà del pantà. També van col·laborar en la retirada dels hidrocarburs la Mancomunitat d'abastament i Endesa. "No sabem si vam arribar a temps. No sabem si la barrera que vam posar va ser prou efectiva", ha explicat aquest matí al diari ARA el president de la Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues, Francesc Esquerda. El també alcalde de Granyena de les Garrigues ha explicat que és molta la quantitat d'oli que ha entrat al pantà i ha avisat que és "un desastre ecològic", ja que l'espai forma part de la xarxa protegida per als ocells.

Dues barreres per aturar el vessament

L'ACA ja va informar diumenge el departament d'Acció Climàtica, la delegació del Govern i la CHE de l'incident i les mesures que s'estan adoptant per restituir la qualitat del medi. Aquest dilluns el delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, ha visitat la zona afectada i ha assegurat que la situació està "controlada" després que els Bombers, els Agents Rurals i l'ACA hagin aconseguit contenir el vessament. Ara s'espera que s'acabin les tasques d'absorció per recuperar l'aigua de boca als municipis afectats.

La inspecció que s'ha fet a primera hora al lloc dels fets ha determinat que la primera barrera no atura el vessament, perquè l'aigua baixa amb molta força. Això no obstant, es deixarà instal·lada preventivament. A la segona barrera s'hi estan acumulant olis i hi ha un camió cisterna que gestiona la Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues per anar traient-ne la part superficial. Ahir diumenge al vespre va entrar al pantà una nova glopada d'hidrocarburs. D'altra banda, els inspectors de l'ACA, juntament amb els Agents Rurals, investiguen el possible origen del vessament amb un dron a les les parts més inaccessibles del canal.

Finalment, al llarg d'aquest dilluns, el CIRE farà accions de retirada dels hidrocarburs amb barreres i mantes. Col·laboraran amb el personal de la Mancomunitat traient l'oli amb camió cisterna i ajudaran amb les mantes absorbents.

stats