Societat 05/05/2022

Els acusats neguen la seva participació en els atacs amb explosius al Paradise de la Jonquera

El judici ha quedat vist per a sentència amb la sol·licitud de penes d’entre 4 i 26 anys de presó

2 min
Els set acusats dels atacs amb explosius al club Paradise de la Jonquera durant l'última sessió del judici, aquest dijous, a l'Audiència de Girona

Girona“No hi tinc res a veure”, “no en sabia res, ho vaig veure per la televisió”, “no hi vaig tenir cap mena de participació”. Aquestes són algunes de les respostes dels set acusats, que han negat la seva presumpta relació amb els tres atemptats amb explosius que es van perpetrar el desembre del 2012 al prostíbul Paradise de la Jonquera. Els processats han respost només als seus advocats, davant la demanda d’entre 4 i 26 anys de presó que sol·licita la Fiscalia. Aquesta setmana s’ha celebrat el judici a l’Audiència de Girona i aquest dijous ha deixat el cas vist per a sentència. 

Al llarg de les sessions, diferents agents dels Mossos d’Esquadra han exposat per què la investigació policial va concloure que els set homes eren els autors dels atacs. La primera pista que van seguir va ser un pot amb líquid inflamable que es va fer servir en un dels atemptats. Gràcies al seu número de registre, van localitzar el comerç on s’havia venut i, revisant les càmeres de seguretat, van identificar tres persones comprant una ampolla del mateix lot. Dos estan ara entre els processats i el tercer seria el cap de la banda, que va morir quan va explotar el seu cotxe a Viladecans, el 2017.

A través de l’anàlisi dels seus telèfons mòbils, la policia va situar dos dels suposats autors a prop d’un locutori de Barcelona, des del qual es va enviar un correu electrònic que amenaçava el propietari del Paradise i que reivindicava els atemptats. Els agents van dur a terme tasques de vigilància i seguiment als presumptes integrants de l'organització criminal i van comprovar que sovint anaven junts.

47 mesos amb la causa paralitzada

Els cinc lletrats que representen els processats, amb les seves preguntes, han intentat contrarestar la tesi del ministeri fiscal, basada en la investigació policial. Han assegurat que tenien relacions entre ells perquè es coneixien “del poble” —la majoria són originaris de Blanes— i que alguns d'ells tenien tractes de compravenda de cotxes o se solien veure en negocis que havien regentat, però que en cap cas van ser els autors dels atacs al Paradise ni hi van tenir res a veure.  

Un dels sospitosos d’haver estat en una zona pròxima al locutori de Barcelona ha defensat que va anar a la capital a comprar regals de Nadal amb el seu fill i el seu germà —el suposat líder que va morir el 2017— però que no va passar per cap locutori. Així mateix, l’acusat de comprar el gel inflamable ha dit que tenien una finca petita amb terreny a Campany on solien fer barbacoes i que va comprar-lo per encendre el foc per cuinar. 

El fiscal ha mantingut el gruix del seu escrit d’acusació i demana penes d’entre 4 i 26 anys de presó, a més d’una multa de 7.200 euros pels delictes d’organització criminal, tinença d'explosius, danys continuats, robatori amb força, falsedat documental, amenaces i furts continuats. Per contra, les defenses n’han demanat l’absolució i han sol·licitat que, en cas de condemna, s’apliqui un atenuant pel temps que ha trigat el cas a arribar a judici: fa deu anys dels atemptats i, segons els advocats, la causa va estar 47 mesos paralitzada “sense justificació”. 

stats