Publicitat
Publicitat

L'11% de les adolescents catalanes està en risc de patir anorèxia o bulímia

El 70% dels afectats acaben superant la malaltia

L'11% de les adolescents catalanes està en risc de patir anorèxia o bulímia, i es calcula que unes 28.000 ja pateixen aquests trastorns alimentaris, segons ha revelat aquest dimecres en roda de premsa la directora de Promoció de la Salut de l'Associació contra l'Anorèxia i la Bulímia (Acab), Cristina Carretero. Ho ha fet en el marc de la presentació de la campanya 'L'anorèxia no és culpa de ningú', que persegueix "eradicar" els mites al voltant d'aquesta malaltia, principalment que ningú es cura definitivament, tenint en compte que més del 70% dels afectats la superen.

La iniciativa ha estat impulsada juntament amb la Fundació de la Comunicació (Fundeco), i el seu president, José Ángel Abancéns, ha destacat la importància que els mitjans de comunicació i els publicistes rebutgin urgentment els ideals de bellesa "irreals i inassumibles" per combatre l'anorèxia i la bulímia. La campanya mediàtica ha estat elaborada desinteressadament pel publicista Richard Wakefield, es començarà a difondre per Nadal i es basa en un eslògan principal: 'L'anorèxia no és culpa de ningú. Consulta avui, no ho deixis per a demà'.

"Es tendeix a culpabilitzar els afectats i a pensar que alguna cosa deuen haver fet malament ells o les seves famílies perquè estiguin malalts, però no és així", ha dit Carretero, que ha subratllat la importància que els mitjans i els publicistes s'impliquin en la lluita contra els trastorns alimentaris, que afecten en un 90% dones. La campanya persegueix animar l'entorn dels afectats a demanar ajuda quan se sospiti de la presència d'un trastorn de la conducta alimentària, com l'anorèxia: "És una de les malalties mentals més greus, però es pot curar, especialment si s'agafa a temps". Les dones en risc compleixen el requisit de "tenir baixa autoestima i inseguretat, unes patologies que acostumen a relacionar erròniament amb el seu aspecte físic i desencadenen un trastorn alimentari", ha concretat Carretero.

Bones pràctiques

Paral·lelament, la Taula de Diàleg per a la Prevenció dels Trastorns de la Conducta Alimentària, coordinada per l'Agència Catalana de Consum de la Generalitat, ha llançat el 'Decàleg de bones pràctiques per fomentar l'autoestima i la imatge corporal en els mitjans i la publicitat' amb l'objectiu "que es deixi de bombardejar les dones amb missatges de perfecció corporal".

El decàleg ha estat presentat pel director de l'Agència Catalana de Consum, Alfons Conesa, la directora d'Acab, Marta Voltas, i la membre de la Taula Carme Basté, que han destacat que "el cos ha de ser un element més de la personalitat". El decàleg demana promoure la "diversitat d'imatges corporals realistes que fomentin la salut", respectar la diversitat física, evitar promoure conductes de risc i dietes no saludables, evitar la difusió de falses creences i potenciar l'autoestima de les persones més enllà de la seva aparença.

A més a més, advoca per rebutjar ideals estètics no realistes, protegir la població infantil de missatges contraris a estils de vida saludables, vetllar per la salut dels adolescents, lluitar contra la "saturació de missatges dirigits a dones que provoquen insatisfacció corporal" i abordar les informacions d'aquest àmbit amb rigor.

Basté ha destacat la importància de "protegir especialment els adolescents", tenint en compte que el 60% de les menors de 18 anys admet haver realitzat alguna dieta restrictiva per reduir el seu pes.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de