Societat 09/09/2021

L'afer Novell trasbalsa la festa major de Solsona

Un dels precs de l'ofici dedicat a la patrona demana "seny i pau" per al fins ara bisbe i "encert" als que han de resoldre "la situació generada"

Gina Raymat
3 min
Missa en honor a la patrona de Solsona, la Mare de Déu del Claustre, d'aquest dijous.

SolsonaL'escàndol que ha generat la renúncia del fins ara bisbe de Solsona, Xavier Novell, s'ha fet notar a les misses de la festa major de la ciutat, en honor a la patrona, la Mare de Déu del Claustre. La seva marxa ha provocat tota mena d'opinions i converses, a Solsona, i ha decebut sobretot els feligresos, que mantenen la fe intacta, però. L'Ajuntament, mentrestant, lamenta la falta d'explicacions del bisbe i el ressò negatiu que tot plegat implica per a la ciutat.

Poc pensaven els solsonins, després de quedar-se fa un any sense festa major per culpa del covid-19, que aquesta la tindrien tan mediàtica i polèmica. Han commemorat la diada en honor a la Mare de Déu del Claustre, però han hagut de canviar el programa previst per la Confraria, perquè els oficis els havia d'encapçalar Novell. Alhora, mentre celebra la festa major, Solsona s'ha convertit en un epicentre mediàtic que ha provocat trasbals i decepció. Més d'un centenar de fidels han assistit a les dues misses dedicades a la patrona, ahir i avui, però ho han fet amb pocs ànims i sentiments contraposats.

Els més cansats de tanta polèmica són els eclesiàstics, que volen deixar d'estar en el punt de mira de tothom. Mossèn Antoni Guixé, que ha oficiat la missa cantada, vol deixar clar que ni bisbat ni religiosos ni prelats subscriuen les "fantasies sensacionalistes" sobre exorcismes i fets semblants que s'han arribat a publicar. L'únic missatge que volen traslladar els religiosos és un dels precs que ha llegit una veïna, alt i clar, aquest dijous al púlpit de la catedral: "Demanem seny i pau per a Novell i encert per als administradors que han de resoldre tan bé com puguin la situació generada".

Dels fidels que avui han anat a missa, uns diuen que s'han sentit víctimes de la manipulació informativa pels relats dels mitjans catalans i espanyols. Altres consideren del tot falses les explicacions de què es parla, especialment la de l'enamorament i la nova parella de Novell. "És un muntatge, el que passa és que no s'ha entès ni amb els de dalt ni amb els de baix; això és tot; la resta, mentides", afirma un feligrès de Solsona.

Els més religiosos se senten enganyats. "Et diuen una cosa i en fan una altra" o "em pensava que era un home correcte, però ara he vist que no ho és, i em sap molt de greu" són alguns dels comentaris que deixen anar més sovint. Estan molt dolguts per la falta d'explicacions. "Que faci la seva -diu una feligresa-, que ens posin un bisbe com cal, aquest no ho ha estat gens", afegeix una altra.

Publicitat negativa

Des de l'Ajuntament li retreuen, sobretot, les formes. L'alcalde, David Rodríguez, ho lamenta: "No ens agrada gens tot el que està passant, que suposa un ressò sens dubte molt negatiu per a la nostra ciutat".

Tot i que la polèmica supura pels carrers de Solsona, uns quants són capaços d'abstreure's de la situació. "Un bisbe ha marxat i en vindrà un altre, no tinc cap problema, la vida és així", diu un arronsant les espatlles. Altres empatitzen amb Novell: "Estic segur que estarà passant un molt mal tràngol per haver actuat tal com ho ha fet", comenta un dels comprensius. També n'hi ha que consideren que la situació s'hauria d'aprofitar per posar sobre la taula la necessitat de modernitzar l'Església i de relaxar o eliminar vots com el del celibat.

Els joves són els que menys es capfiquen i viuen la festa major amb tanta capacitat i ganes com poden. "Hi ha més rebombori a fora que a dins, és una campanya de promoció impagable i un episodi perfecte per fer safareig", explica un noi de Solsona.

La majoria coincideixen que volen tancar de pressa aquest escàndol, i confien en un bon relleu i l'arribada d'un bisbe nou que sigui capaç de sintonitzar amb les necessitats i el tarannà dels solsonins.

stats