Violència sexual

Els Mossos s'especialitzen per vigilar un miler de delinqüents sexuals

La nova Unitat Central d'Intel·ligència dels Mossos d'Esquadra generarà perfils d’autors de delictes sexuals per dissenyar nous models de seguretat

Pau Castellote
3 min
El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i la portaveu de Mossos, Montserrat Escudé, durant la presentació de la campanya.

BarcelonaCada dia, almenys tretze persones són víctimes d'un delicte sexual a Catalunya. Només el primer semestre de l'any, els Mossos d'Esquadra han atès 2.412 víctimes i han investigat 2.063 denúncies, un 16% més que durant el mateix període del 2022. Vuit de cada deu són dones i una de cada tres té menys de divuit anys. El creixement sostingut del nombre de casos i investigacions ha portat els Mossos a crear un nou sistema especialitzat per lluitar contra la violència sexual. Una nova unitat central d'intel·ligència del cos seguirà i vigilarà un miler de delinqüents sexuals potencialment reincidents.

Es tracta de crear una "UCAS 2.0", deia la portaveu del cos, Montserrat Escudé aquest dijous, en referència a la Unitat Central d'Agressions Sexuals (UCAS) creada el 2020 i que ha assumit casos tan importants com el de l'últim violador en sèrie que s'ha detingut a Catalunya –un fals rider condemnat a onze anys de presó–, la violació d'una menor a Igualada o el cas Dani Alves. La nova unitat s'integrarà a l'Àrea Central de Violències Sexuals, que ampliarà els recursos basant-se en la "hiperespecialització".

Com han explicat aquest dijous en una roda de premsa el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i la portaveu dels Mossos, el cos centralitzarà en aquesta àrea el seguiment i control de tots els reincidents sexuals potencials que consten a Catalunya, un total de 998. A més, dibuixarà els criteris que han de guiar les investigacions dels casos. Per poder-ho fer, l'Àrea Central de Violències Sexuals augmenta el personal de 27 a 52 agents. Sota l'àrea s'inclouran dues UCAS especialitzades: la unitat d'intel·ligència encarregada de generar perfils dels autors de delictes sexuals que permetin dissenyar nous models de seguretat i un Grup d'Atenció a la Víctima (GAV).

Qui es vigila?

Entre els delinqüents sexuals vigilats pels Mossos hi ha 18 persones que ja han complert condemna per un delicte sexual i que tenen un alt risc de reincidència –per això la Fiscalia n'ordena un seguiment–, 38 delinqüents sexuals condemnats en altres països i que ara són a Catalunya i 937 presumptes agressors que tenen mesures judicials com ara ordres d'allunyament o de sortida del país perquè encara compleixen condemna o bé estan sent investigats. A aquest grup, s'hi sumen cinc homes que han entrat al territori amb ordres de detenció europees per delictes de violència sexual. Mitjançant la Unitat Central d'Intel·ligència, els Mossos pretenen fer una "escala de perillositat que indiqui el risc de reincidència" i que permeti disposar dels "perfils de candidats de reincidència".

L'àrea establirà els criteris del seguiment, que transmetrà a les unitats territorials perquè les puguin dur a terme. Per això es basarà en la intel·ligència obtinguda, que actualment consta de 631 informes fets per la UCAS. Posteriorment, es controlarà que s'estiguin complint les indicacions realitzades. En el cas de l'àrea metropolitana de Barcelona, que acumula el 70% dels perfils vigilats segons Escudé, el seguiment el farà directament la nova àrea.

El precedent que guia el camí

La portaveu dels Mossos d'Esquadra s'ha mostrat "absolutament convençuda" del sistema, que es posarà en marxa després de l'estiu. Escudé ha explicat que la idea de crear intel·ligència en la investigació de delictes sexuals té un precedent, el cas del violador en sèrie que es feia passar per repartidor. "És el model en què ja treballàvem".

Aquest cas va suposar un punt d'inflexió per la implantació de la intel·ligència en la investigació i resolució dels casos de violència sexual. Per primer cop, es va analitzar la conducta de l'agressor per poder establir un patró que permetés vincular-lo a les quatre víctimes. Un analista del Grup d'Anàlisi de la Conducta Criminal de la UCAS va participar, en qualitat de pèrit expert, en el judici contra l'acusat a l’Audiència Provincial de Barcelona. El seu testimoni va ser clau per condemnar-lo per totes les agressions jutjades. La participació de l'analista, a instàncies de la Fiscalia, ha motivat la petició d’altres fiscals per dur a terme altres pericials conductuals, segons informen els Mossos.

"Protegim la víctima, perseguim l'agressor"

La presentació de l'àrea que centralitzarà el tractament de les denúncies i el seguiment de casos de violència sexual s'emmarca en la campanya que el departament d'Interior i els Mossos d'Esquadra han posat en marxa dimecres amb el lema "Protegim la víctima, perseguim l'agressor". Segons ha explicat el conseller, es vol fer valdre la nova estratègia dels Mossos en delictes sexuals. "Volem intensificar la pressió i fermesa contra l'agressor i el seguiment, alhora que continuem situant la víctima al centre", ha dit Elena.

stats