Societat 13/06/2018

Arxivat el cas dels vuit professors de la Seu d'Urgell acusats d'un delicte d'odi per l'1-O

L'Audiència de Lleida no veu delicte en el cas de les dues docents encara investigades

Montse Riart
2 min
Un grup de professors de la Seu d'Urgell arriben al jutjat per declarar per l'1-O

BarcelonaEls vuit mestres de la Seu d'Urgell acusats d'incitar a l'odi pel tractament que van fer a classe de les càrregues policials de l'1-O no van cometre cap delicte. Així ho creu l'Audiència de Lleida, que ha arxivat la investigació que encara hi havia oberta en el cas de dues docents de primària de l'Escola Mossèn Albert Vives. Al febrer, un altre jutge ja havia descartat també la investigació contra els altres sis docents pel mateix motiu. "La llibertat d'expressió valida no només les informacions i idees que es considerin inofensives o indiferents, sinó també aquelles que contrarien, xoquen o inquieten l'Estat o una part qualsevol de la població", assegura el tribunal en la seva providència.

La interlocutòria considera, a més, que no hi ha prou proves que les dues mestres que encara estaven sent investigades haguessin pronunciat alguns dels comentaris que els atribuïen els denunciants, però deixa clar que encara que s'haguessin produït es tractaria d'expressions "totalment inadequades, inapropiades, fora de lloc i imprudents", tenint en compte que s'haurien fet en una aula i davant d'alumnes de poca edat, "però de cap manera serien constitutives de delicte".

Cap problema de convivència entre els alumnes

L'Audiència destaca que el departament d'Ensenyament va fer un seguiment dels casos denunciats i va arribar a la conclusió que "el clima a les aules és correcte" i que els alumnes que "suposadament tenen conflictes interactuen entre ells amb normalitat, acudeixen al centre contents i participen de la vida escolar amb normalitat".

La interlocutòria també explica que altres pares guàrdies civils van assegurar que els seus fills "no tenien cap problema amb la resta de companys ni amb els professors" denunciats. "De cap manera queda acreditat que si hi ha hagut algun tipus d'incidents entre alumnes hagi sigut com a conseqüència de la incitació del centre o d'algun dels seus docents", conclou l'Audiència.

El tribunal també avala el comunicat que les escoles sota sospita van enviar als pares informant-los sobre l'aturada de país del 3 d'octubre. Segons els magistrats, els motius de la convocatòria "poden o no compartir-se, però es troben dins dels límits de la llibertat d'expressió".

stats