Societat 07/10/2019

L’atenció a menors acompanyats que sol·liciten refugi es dispara un 50% a Barcelona

El servei dirigit a persones migrants i refugiats posa en marxa un nou equipament

Acn
3 min
Una persona surt del nou edifici del SAIER al carrer Tarragona

BarcelonaCada vegada són més nombrosos els sol·licitants d'asil que arriben a Barcelona en família i amb els fills menors d'edat. El Servei d'Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER) de Barcelona ha atès durant el primer semestre d'aquest any 1.304 infants i joves en nuclis familiars amb perfil de refugiats. La xifra suposa un increment del 50% respecte a les dades del mateix període del 2018. Davant d'aquesta realitat, el SAIER estrena ara un nou edifici al carrer Tarragona amb sales d'atenció més grans i un espai infantil.

El nou espai, ja en funcionament, actua com a porta d'entrada i disposa del servei de primera acollida, des d'on es deriven els usuaris segons la vulnerabilitat, la tipologia de problema o la sol·licitud i l'emergència de la situació. Segons ha indicat durant una atenció als mitjans el regidor de Drets de Ciutadania de Barcelona, Marc Serra, s'espera que el 2019 Barcelona pugui arribar a atendre més de 10.000 persones refugiades.

Per a Serra, el nou edifici ha de servir per millorar la qualitat de l'atenció. "Guanyem en preservació de la intimitat i en espais, passem de quatre boxs a set", ha explicat. Una altra millora, a més de l'espai, és la introducció del sistema de cita prèvia, que té per objectiu principal evitar llargues cues a les portes de l'edifici. La inversió per adaptar la nova seu ha sigut de 500.000 euros. A més del nou edifici, el SAIER continua comptant amb els tres espais que ja tenia: un de situat a l'avinguda Paral·lel i dos més al carrer de Font Honrada.

Perfil d'usuari

Segons ha explicat en una visita als periodistes Ramon Sanahuja, director d'Atenció i Acollida a Immigració, el perfil d'usuari és cada vegada més el de refugiat i menys el d'immigrant.

Durant el primer semestre del 2019, el SAIER ha atès 12.332 persones, 5.624 de les quals són amb perfil de sol·licitant d'asil.

Les projeccions de l'Ajuntament són de superar els 20.000 a finals d'any i que prop de la meitat siguin persones que busquen refugi. Segons Sanahuja, el perfil d'usuari que es troben més sovint ve de Centreamèrica, sobretot de països com Hondures, el Salvador i Veneçuela.

Arran de l'increment dels sol·licitants d'asil, el servei també organitza sessions grupals in situ per informar d'aquest tràmit. I si es detecta el cas d'un menor no acompanyat, s'avisa la DGAIA.

Des del carrer Tarragona s'ofereix un servei de primera acollida, on es fa un "triatge" segons les necessitats que presenta la persona, i que poden anar des de l'homologació d'un títol universitari fins a la recerca d'un habitatge, passant per l'assessorament laboral i informació per tramitar una sol·licitud d'asil.

Un cop valorat el cas individualitzadament, els professionals poden derivar l'usuari als centres del Paral·lel o Font Honrada.

Segons han explicat treballadors del SAIER, el nou edifici del carrer Tarragona atén diàriament més d'un centenar de casos nous i reserva una vintena d'atencions per a persones que hi acudeixen sense cita prèvia i en situació d'emergència.

Durant l'atenció als mitjans, el regidor Marc Serra ha recordat que qui té competències en matèria d'asil i refugi és l'Estat. En aquest sentit, ha demanat al govern espanyol que recuperi els fons d'acollida a municipis i comunitats autònomes per ampliar serveis com el de l'acollida a refugiats i immigrants. "No pot ser que l'Estat continuï deixant sols els municipis", ha lamentat.

stats