Societat 02/04/2019

A la presó un còmplice de la violació en grup a Sabadell per “intimidació ambiental”

El tribunal creu que va fer sentir la víctima acorralada

Pau Esparch / Montse Riart
2 min
Unes 4.000 persones s'han concentrat a Sabadell per mostrar el rebuig a la violació múltiple

Barcelona“La intimidació ambiental és més que evident”. És la valoració que fa l’Audiència de Barcelona d’un home que era al lloc on es va produir la violació en grup de principis de febrer a Sabadell. El tribunal considera que l’home pot ser còmplice, en funció de com avanci el cas, de l’agressió sexual múltiple per haver generat aquesta “intimidació” a la víctima, i l’ha enviat a la presó. “No és el mateix”, segons l’Audiència, que un únic home porti una dona a un local i l’agredeixi sexualment, “en què hi ha una intimidació però hi pot haver en algun moment, que no sempre, alguna possibilitat d’escapar-se”, que la situació de portar una jove de 18 anys a una sala on ja hi ha altres homes “que veuen una noia plorar perquè l’hi han portat a la força”, amb una habitació al fons on van entrant per agredir-la sexualment.

“En aquesta situació no hi ha cap opció de defensa, de fet, ningú la va ajudar, ni la víctima pot imaginar cap reacció defensiva”, exposa el tribunal. L’Audiència resol, de manera contundent, que l’home que ha enviat provisionalment a la presó i els altres que eren al lloc de la violació en grup sabien el que estava passant i,“amb la seva presència”, que va percebre la noia, van “ajudar a crear la intimidació ambiental que facilita l’execució de les agressions sexuals perquè contribueixen al fet que la víctima ni tan sols intenti defensar-se o escapar-se”. La resolució que ordena l’ingrés a la presó destaca que l’home, tot i no ser autor de la violació múltiple, va poder actuar com a “cooperador necessari” fent que la noia se sentís acorralada.

La decisió de l’Audiència té el vot particular d’una magistrada que pensa que no hi ha prou indicis per enviar l’home a la presó preventivament. Tot i això, la resolució apunta que hi ha proves que no descarten que fos la persona que va forçar la víctima a anar al lloc de Sabadell -una antiga sucursal d’una entitat bancària- on després va ser violada. En aquest sentit, el tribunal entén que hi ha prou indicis per considerar que l’home era a l’habitacle, on dormia, en el moment que es van produir les agressions sexuals. L’home va donar, de manera voluntària, una mostra genètica i les proves d’ADN el van descartar com un dels agressors sexuals de la violació en grup.

Uns fets “versemblants”

L’Audiència de Barcelona deixa clar que els fets relatats per la víctima són “versemblants”, i ha elaborat una descripció d’una violació múltiple amb, com a mínim, tres homes que agredeixen sexualment la noia. Fins ara s’ha trobat el perfil genètic de l’home que va ingressar preventivament a la presó des del primer dia i que va treure la víctima del local, d’un segon detingut que té una ordre de cerca i captura perquè va fugir i d’un tercer home que no s’ha identificat. Ara, dels nou homes que estan investigats per la violació, dos estan entre reixes.

stats