Societat 02/10/2018

Catalunya registra menys turistes però més ingressos

La despesa dels visitants estrangers durant l'agost va créixer un 4,7% respecte l'any anterior

Albert Cadanet
2 min
Els turistes russos s'han gastat quasi un 60% més del que es van gastar a Catalunya l'estiu passat.

BarcelonaLa tendència a la baixa pel que fa a l'arribada de turistes a Catalunya sembla haver-se consolidat, però el país segueix fent caixa. De fet, la despesa dels visitants estrangers no deixa d'augmentar.

Segons les dades publicades aquest dimarts per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), el nombre de turistes vinguts de fora d'Espanya durant el mes d'agost va disminuir un 5% respecte al mateix període de l'any passat. Es tracta del segon mes consecutiu en què es registra una variació negativa i el tercer mes dels dos últims anys en què el descens és més accentuat.

Les dades que fan referència a l'agost corroboren el que diferents agents del sector ja alertaven abans que comencés la temporada d'estiu: es preveia que el nombre de visitants estrangers es reduiria, en gran part per la recuperació d'altres mercats mediterranis com podrien ser Tunísia, Turquia i Egipte.

Els presagis s'han complert, però la despesa total dels turistes a Catalunya s'ha incrementat. Segons les dades de l'Idescat, els forans van gastar-se 2.780 milions d'euros durant el mes d'agost al Principat, una xifra que suposa un increment del 4,7% respecte al mateix període de l'any anterior. Els turistes que més gasten són els francesos (551 milions d'euros), seguits dels britànics (338 milions) i els russos (209 milions).

D'altra banda, la despesa mitjana diària per persona va ser de 160 euros, una dada que suposa un increment interanual del 17,4%. Tal com apunta l'Idescat, les partides de despesa principal corresponen a l'allotjament (624 milions d'euros) i al transport internacional (554 milions d'euros).

Les cançons ja no estimen Barcelona

L'explicació més òbvia davant aquesta situació és que "augmenta el turisme de qualitat", apunta Xavier Romaní, professor del màster oficial de turisme urbà de la Universitat de Barcelona. Davant la preocupació per l'auge exponencial de visitants, les dades d'aquest mes d'agost són "positives fins a cert punt", diu Romaní. "Al final, el turista 'low cost' és el que més molesta a la ciutadania i el que menys contribueix a l'economia", argumenta.

Caiguda de la facturació hotelera

Tot i l'augment dels ingressos derivats de l'arribada d'estrangers, el sector hoteler segueix sense aixecar cap, especialment a la capital catalana. Al setembre el president del Gremi d'Hotelers de Barcelona, Jordi Clos, va explicar que la facturació hotelera durant aquest estiu va disminuir un 14% respecte a l'any passat.

Sota aquest escenari, Romaní creu que el turisme "utilitza cada vegada menys els allotjaments convencionals" i aposta per nous models com els que ofereixen Airbnb o Homeaway. "Els visitants no es gasten els diners en hotels convencionals, sinó en altres camps; al final, es produeix una redistribució dels ingressos", puntualitza l'expert.

Mateix escenari a Espanya

A la resta d'Espanya els visitants també gasten més tot i ser menys que l'any passat. Segons les dades presentades aquest mateix dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), l'estat espanyol va rebre 10,2 milions d'estrangers el vuitè mes de l'any, un 2% menys respecte el mateix període que l'exercici anterior. Aquest descens se suma al del juliol, on la variació interanual va ser del -5%.

La despesa dels visitants a l'agost, en canvi, va arribar als 11.539 milions d'euros, la qual cosa suposa una millora de l'1,8% respecte al mateix mes de l'any passat. Alhora, el dispendi mitjà diari per turista es va situar en els 139 euros, un 10,7% més que l'agost del 2017.

stats