Societat 09/02/2021

Barcelona demana tornar a pintar el mural a favor de Pablo Hasél

El govern de Colau diu que està analitzant qui va donar l'ordre d'esborrar la pintada i revisarà el protocol d'actuació

3 min
Dos treballadors de la neteja tapen el mural en defensa de Pablo Hasél

BarcelonaEncara no se sap d'on va sortir l'ordre política perquè els equips de neteja de Barcelona procedissin ahir dilluns a esborrar el mural en defensa de Pablo Hasél que va durar menys de 24 hores en un mur habilitat per a pintades al Parc de les Tres Xemeneies, al Poble-sec. El que sí que ha quedat clar és que l'alcaldessa Ada Colau i el seu equip ho entenen com un "error" i avui el regidor del districte, Marc Serra, ha anunciat que quan una cosa "es fa malament no només cal disculpar-se, sinó també reparar-la". Amb aquesta idea, l'Ajuntament ha contactat amb l'autor del mural, l'artista Roc Blackblock, per demanar-li que el torni a pintar i remarca que el mateix consistori assumirà el cost de la nova obra.

Encara no hi ha data per a la restauració, però Serra sí que ha deixat clar que l'artista ho veu amb bons ulls i que el nou mural serà un missatge en defensa de la llibertat d'expressió. Consultat per l'ARA, Roc Blackblock assegura que l'equip de Colau li ha "fet amb determinació" aquest oferiment i que està valorant què és el que cal abans de comprometre's. En un escrit en què explica com ha viscut ell la polèmica, defensa que ha transmès que no necessita una disculpa personal, ni un permís per repintar el mural perquè ja fa anys que pinta a Barcelona. No obstant això, va defensar que el col·lectiu de gent que tenen el carrer com a marc d’acció artística, cultural i reivindicativa espera un posicionament "clar i inequívoc en favor de la llibertat d’expressió, en defensa de Pablo Hasél i de tots els casos de censura i criminalització, i un esforç per depurar responsabilitats". "En una democràcia consolidada no hi hauria d'haver delictes d'opinió", ha defensat Marc Serra en nom del consistori.

El dibuix de la polèmica reproduïa el rostre de Joan Carles I amb diferents fletxes amb la bandera republicana clavades i la paraula "ladrón" escrita al front. L'objectiu de l'obra era denunciar la recent condemna de l'Audiència Nacional contra el raper lleidatà Pablo Hasél al considerar que és culpable d'un delicte d'injúries a la Corona i enaltiment del terrorisme. També era un dard a la figura del rei emèrit amb missatges com "assassí d'elefants" o "fill putatiu del dictador".

Ja ahir diferents regidors dels comuns i la mateixa alcaldessa van lamentar que la neteja del mural era un "error que no s'havia de repetir". El PSC, de moment, no s'ha pronunciat sobre la polèmica i tampoc el tinent d'alcalde de Seguretat, Albert Batlle, tot i que regidor Eloi Badia va deixar clar que la brigada de neteja va actuar a requeriment de la Guàrdia Urbana.

Dubtes sobre el procediment

Fonts del cos policial apunten que normalment els agents informen els responsables polítics del districte quan troben pintades en què consideren que potser caldria intervenir i que llavors hi ha una decisió política, però afegeixen que hi ha una excepció, que són aquells casos en què es considera que la pintada incita a l'odi o pot constituir un delicte, quan poden actuar d'ofici per demanar netejar-les. En aquest cas, encara no s'ha aclarit quin va ser el procediment.

El regidor Marc Serra ha apuntat avui que, més enllà de restituir el mural, també revisaran els protocols per intentar evitar una nova polèmica d'aquest estil. Ha assegurat que estan analitzant per què es va decidir netejar només la pintada amb la cara del rei emèrit i no les que hi havia al costat, com han remarcat els veïns de la zona. Segons el regidor de Sants-Montjuïc, s'està "analitzant" com i per què es va decidir esborrar el mural i s'ha fet evident que cal "un protocol millor" que doni "seguretat als operadors que han de prendre aquestes decisions".

"Ens costa d'entendre per què han hagut de netejar precisament aquest mural", recela Sergi Gàzquez, de la Unió de Veïns del Poble-sec, que recorda que la plaça té llocs habilitats per a pintades, com el que acollia el mural, però que hi ha grafitis que van molt més enllà d'aquestes parets i que els veïns han demanat molts cops que es netegin algunes pintades que no esta en aquests espais i no han rebut cap resposta: "Ara, en canvi, sí que han corregut a esborrar aquesta".

stats