Barcelona encara no ha definit les zones on els gossos podran anar deslligats

L'Ajuntament manté la moratòria de sancions i les entitats de propietaris denuncien que se'ls "expulsa" de l'espai públic

3 min
Dues dones passejant els seus gossos en un parc de Barcelona ahir al matí

BarcelonaL'anunci ve del 2014: Barcelona multarà els gossos que vagin sense lligar fora dels espais habilitats. El problema era, llavors, que aquests espais eren escassos, petits i poc adaptats a les necessitats dels animals. Per això, la modificació de l’ordenança de protecció i tinença d’animals que incloïa aquestes noves sancions va entrar en vigor lligada a una moratòria: fins que no hi hagués prou espais habilitats no hi hauria multes per portar mascotes sense lligar. Ara la ciutat ja té 113 àrees d'esbarjo per a gossos, 41 de les quals de més de 400 metres quadrats, però encara no ha desplegat les conegudes com a zones d'ús compartit (ZUC), que són aquells espais on, en unes determinades franges horàries, els gossos hi podran passejar sense corretja i sense la limitació de cap tanca, siguin parcs, carrers o places. Se n'han de definir una a cada barri –un total de 73–, però l'assignatura s'arrossega des del mandat passat, quan ja hi va haver tensions entre el govern municipal i les entitats que representen els propietaris de gossos per alguna de les propostes, que els animalistes consideraven poc verdes o massa petites. Ara la tutela política del projecte ha canviat de mans i ha correspost a la socialista Laia Bonet, que va heretar la llista i que avui ha explicat en comissió que alguns d'aquests espais proposats, que no s'han fet públics, ara estan ocupats per usos escolars extraordinaris a causa de les noves necessitats de la pandèmia.

La nova previsió és desplegar-los durant aquest mandat –les propostes ja s'han verificat, segons Bonet– i, mentre no s'hagi fet, es mantindrà la moratòria de sancions. El que sí que ja es pot garantir, segons el govern municipal, és que el 98% dels barcelonins tenen una àrea de gossos a un quart d'hora de casa. Però, en paral·lel, creix la llista de parcs on els gossos tenen l'entrada vetada: l'últim, el de Diagonal Mar, declarat ara refugi de la biodiversitat, que eleva el nombre d'espais verds amb accés restringit als gossos a 80. I el regidor d'Emergència Climàtica, Eloi Badia, avisa que la idea és fer créixer aquesta llista o limitar l'accés de gossos sense lligar a unes franges horàries en determinats parcs si s'acaben considerant zones d'ús compartit.

En una entrevista a Betevé, el regidor dels comuns ha defensat que ara que ja hi ha prou espais per als animals de companyia "ja tocaria" aixecar la moratòria i deixar clar en quins espais es podrà accedir amb gossos o no. Però abans també està pendent de definir com seran els carnets de tinença responsable que hauran de tenir els propietaris de gossos per accedir als espais compartits. Els que queden exclosos de la possibilitat de passejar per aquestes zones sense corretja són els propietaris de races considerades potencialment perilloses, que per requeriment legal sempre han d'anar lligats i amb morrió.

"Som el seu sac de boxa"

Entitats que defensen els propietaris d'animals com Espai Gos Barcelona denuncien que en aquest mandat no se'ls està escoltant a l'hora de definir quins llocs són més adequats per ser habilitats com a zones d'ús compartit i lamenten que ja es van trobar amb sorpreses com que a la primera llista figuressin espais com la plaça de la Vila de Gràcia, "sense verd, amb moltes terrasses i amb poc espai per córrer", com denuncia Àngela Coll. Acusen el govern municipal d'acabar restant espais als gossos cada cop que arregla algun espai verd i "d'oblidar-se" que els propietaris de gossos també són veïns de la ciutat.

Defensen que els parcs haurien de ser majoritaris dins la llista d'espais d'ús compartit acordats, però recelen que acabi sent així. "Estem segurs que la majoria no seran en parcs", pronostica Coll, que assegura que l'Ajuntament "no s'atreviria" a prohibir l'entrada de joves als parcs per impedir que facin botellons però que, en canvi, sí que s'hi atreveix amb els gossos. "Som el seu sac de boxa", sentencia.

stats