Societat 19/10/2020

Barcelona inicia els tràmits per retirar la Medalla d’Or de la Ciutat a Joan Carles I

L'Ajuntament creu que les polèmiques de l'emèrit "posen en qüestió la seva integritat ètica"

Ara
3 min
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en el ple extraordinari sobre la monarquia d'aquest dijous

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ja ha iniciat els tràmits per retirar la Medalla d'Or del a Ciutat al rei emèrit Joan Carles I, que s'haurà de ratificar en el ple del 30 d'octubre. Revocar aquest honor es pot fer si “les persones que en són titulars fan actes o manifestacions contraris als motius que van justificar-ne la concessió, o que si els haguessin fet en el temps de l'atorgament no l'haguessin permès”, segons el reglament d'honors i distincions, i es considera que les polèmiques acumulades per Joan Carles I els últims anys són arguments de pes per fer aquest pas.

Així consta en l'informe justificatiu per a la retirada de la medalla, que fa referència a la participació d'incògnit a una cacera d'elefants, espècie amenaçada, a Botswana el 2012; la renúncia de Felip VI el març del 2020 a l'herència del seu pare i la retirada de l'assignació econòmica al rei emèrit, com a mesura de distanciament a qualsevol operació econòmica que pogués qüestionar la legitimitat i l'ètica de la Corona, i la seva marxa d'Espanya aquest estiu de manera opaca i el seu establiment als Emirats Àrabs Units, un "règim totalitari on està reportada la reclusió arbitrària, tortura, desaparició forçada de persones, i amb una legislació que discrimina les dones, criminalitza l'homosexualitat i polítiques abusives i d'explotació laboral de les persones migrades", recorda l'Ajuntament.

Tot plegat "posa en qüestió la seva integritat ètica i moral com a ciutadà i com a servei públic", així com la "integritat de les seves accions" mentre tenia el càrrec, la "gestió" dels pressupostos que li eren assignats o la "transparència i coherència" entre el seu discurs públic i les seves activitats privades. "Aquests comportaments no atenen al principi d'exemplaritat i estímul per a la realització d'accions que comporten un benefici per a la comunitat", creu el consistori, així que se li retiren els honors municipals.

BComú s'hi va abstenir

Els efectes de la fugida de Joan Carles I van arribar al ple de l'Ajuntament de Barcelona a finals d'agost, quan JxCat i ERC van demanar un ple extraordinari per debatre sobre aquesta qüestió i van proposar que el consistori aprovés una declaració que demanava retirar la Medalla d'Or de la Ciutat al rei emèrit i reprovar la gestió del govern de l'Estat en la crisi reial, especialment, per la seva "col·laboració necessària en la sortida" del monarca. El text es va aprovar amb els vots a favor dels dos grups independentistes i amb l'abstenció de Barcelona en Comú –van al·legar malestar per la reprovació al govern espanyol–. El PSC hi va votar en contra, al costat de Ciutadans i el PP. Els dos regidors de Barcelona pel Canvi, Manuel Valls i Eva Parera, no van assistir al ple.

Es dona el cas que fa pocs dies una altra Medalla d'Or de la Ciutat va ser notícia, després que l'Ajuntament votés a favor de retirar els honors a l'expresident del Parlament i d'ERC Heribert Barrera. La proposta la va presentar al ple Barcelona pel Canvi, que va acusar el republicà de ser un "gran xenòfob", i ho va argumentar amb escrits del mateix Barrera en què assegurava, per exemple, que una Rambla amb gent mestissa és pitjor que una Rambla només amb gent blanca o que a Amèrica el coeficient intel·lectual de la població negra és inferior al de la blanca. El govern de comuns i socialistes va donar suport a la petició, com també van fer el PP i Cs, mentre que ERC i Junts per Catalunya es van oposar a revisar el guardó que l'Ajuntament va entregar a Barrera a títol pòstum, l'any 2012.

stats