Barcelona

Autobusos al límit pel turisme: "D'aquí dos mesos això pot ser irrespirable"

La saturació de les línies que passen a prop del Park Güell preocupa veïns i conductors

4 min
Turistes pujant a un bus de la linia 24 a plaça Lesseps

BarcelonaPocs llocs a Barcelona retraten tan bé les dificultats de la convivència entre veïns i turisme a la ciutat com els autobusos que pugen al Park Güell. La saturació de les línies 24, V19, 114, 116 i 22 és crítica durant els mesos d’estiu, però els problemes es mantenen també durant la temporada baixa. Només cal aturar-se una estona a les parades que hi ha a la plaça Lesseps per corroborar que alguns d’aquests autobusos circulen desbordats també a l’hivern. Fer-hi alguns viatges durant un mateix cap de setmana és suficient per recollir un bon inventari d’incidents.

La primera topada arriba abans fins i tot de pujar al vehicle. Són les dotze del migdia de dissabte, i a la parada del 116 a la plaça Lesseps una dona increpa vuit noies angleses que estan de comiat de soltera i que intenten pujar a l’autobús saltant-se la cua de deu persones que fa una estona que espera. Superat el malentès, i en un veritable exercici d’aprofitament de l’espai, tothom acaba pujant al vehicle. És un d’aquests autobusos petits de barri pensats per ajudar els veïns a pujar els costeruts carrers dels barris del Coll i la Salut però que a les guies turístiques apareixen també com un dels transports ideals per arribar al Park Güell. “Haurien de posar un autobús que anés directe al parc sense parades i un altre que fes les diferents aturades per als veïns”, comenten entre ells dos senyors comprimits als seients de darrere.

Unes veïnes i un grup de turistes a un bus de la linia 116

Un cop en marxa, el problema és moure’s. Intentar baixar de l’autobús és un repte titànic. Pujar-hi, una missió impossible. Ho comproven aviat les cinc persones que esperen a la següent parada, a la cantonada dels carrers Sargelet i Maignon. Entre elles hi ha una dona amb un carro de la compra i una mare amb el cotxet del seu fill, que hauran d’esperar que passi el següent autobús. En aquest cas els afectats s’ho prenen amb resignació, i fins i tot fan l’onada a la conductora del següent 116 quan veuen que arriba només vuit minuts després i que a més va pràcticament buit. “Miracle!”, exclamen.

Tensió a la línia 24

No sempre és així. A la línia 24 –una de les més castigades, perquè connecta el centre de Barcelona amb dos destins turístics com el Park Güell i els búnquers del Carmel– fa pocs dies es van viure escenes de tensió. Després de veure com fins a tres autobusos seguits passaven de llarg de la parada de Travessera de Dalt amb Verdi sense acceptar càrrega perquè anaven plens, dos usuaris van intentar frenar per la força el següent vehicle plantant-se al mig de la calçada. Hi va haver cops als vidres i insults. Treballadors de la línia apunten que no és un cas aïllat.

Turistes corrent per agafar un bus de la linia 24
Interior d'un autobús de la línia 24 ple de gom a gom
Cua per accedir a l'autobús 116 a la plaça Lesseps

Aquest diumenge la situació no arriba tan lluny, però els problemes es repeteixen. Quan passen pocs minuts de les onze, a l’altura de passeig de Gràcia amb Diagonal, l’autobús ja va ple com un ou. A la parada de Via Augusta amb Diagonal ja hi ha un matrimoni amb dos cotxets que no pot pujar. A la plaça de Gal·la Placídia ja sona l’avís per demanar a la gent que vagi fins a la part de darrere del vehicle. No té gaire èxit. Uns nois que volen a anar a veure el partit de futbol del primer equip de l’Europa es queden sense pujar. A la plaça Lesseps, un grup de turistes corre pel mig del carrer per intentar arribar a la parada a temps. L’autobús no pot absorbir ni de bon tros la cua que es forma. Una parella d’italians aconsegueix pujar per la porta del darrere de tot –per on només es pot baixar– i no validen els tiquets. “Molts no saben que han de validar el tiquet o com es fa”, apunta Juan Ramiro, del sindicat CGT, que explica que això agreuja la tensió amb els veïns. També que molts cops no respecten els seients reservats i no els cedeixen a la gent gran. Aquest diumenge és el cas d’un matrimoni que ronda els setanta anys i que no pot seure fins gairebé al final, quan a l’arribar a les dues parades que hi ha en un dels accessos laterals del Park Güell l’autobús es buida de cop.

Reforç puntual de línies

Des de Transports Metropolitans de Barcelona s’argumenta que s’ha reforçat la línia 24 amb un bus més els dissabtes i els diumenges i la 116 amb un bus extra els dissabtes. En el cas de la V19 –que va del Carmel a la platja passant prop del Park Güell i la Sagrada Família–, són dos busos dissabte i quatre diumenge. Les mateixes fonts expliquen que encara no hi ha actuacions previstes de cara a l’estiu, però que s’estan analitzant diferents opcions per millorar el servei a la zona quan arribi l’afluència més gran de turistes. “Si no fan res, d’aquí dos mesos això pot ser irrespirable”, diu el Ramiro.

stats