Barcelona
Societat Barcelona 27/01/2023

Collboni plega sense acomiadar-se

Amb la seva renúncia, fins a quatre partits hauran canviat de líder en un mandat amb una desena de comiats

4 min
El fins ara primer tinent d'aclaldia, Jaume Collboni, en el moment d'arribar al ple

BarcelonaEra l'home més buscat a l'inici del ple. Les càmeres l'esperaven. Tots volien la fotografia del socialista Jaume Collboni, que dilluns va anunciar que plegava i avui ha viscut el seu últim ple. I ell, conscient d'això, ha fet més d'una entrada a la sala. Primer sol i després acompanyat de qui el rellevarà al capdavant del grup socialista, la tinent d'alcaldia Laia Bonet. Però aquest ha sigut tot el seu protagonisme directe en la sessió. Ha rebut moltes mencions indirectes (crítiques a la decisió de centrar-se en la campanya), però no ha agafat la paraula en cap moment. Tampoc en el torn que tots els regidors tenen per acomiadar-se el dia que pleguen, aquell en què recorden les famílies i tots els companys de grup i fins i tot de l'oposició. Collboni ha decidit prescindir-ne, com també va fer Manuel Valls en el seu dia, que ja no va assistir ni al ple.

Si hagués optat per acomiadar-se, tots els grups haurien disposat d'un temps per dirigir-li unes paraules. No hi ha hagut opció. Tot i que la junta de portaveus havia acordat que es destinaria un temps al comiat, el socialista ha decidit renunciar-hi. I només Colau li ha dirigit unes paraules per dir-li que és inusual que algú deixi el càrrec per fer campanya i per demanar-li, també, que no repeteixi la idea que el mandat ja ha acabat perquè encara queden discussions com la del pla d'usos de l'Eixample, que avui mateix ha esquerdat el govern. Mentre parlava Colau, el seu exsoci li ha assenyalat el mòbil dient que li havia enviat un missatge per informar-la de la decisió i ella, amb el micròfon encès, ha dit: "Me l’ha tornat a enviar tard, senyor Collboni", en referència a la manera com li va comunicar dilluns que plegava. Avui Collboni ha optat per ser-hi, però sense que es notés, fent-se transparent: no ha parlat tot i que era al seu lloc a la sala de plens. A partir d'ara, Bonet assumirà les seves funcions a l'àrea econòmica, però la primera tinència quedarà vacant.

Amb la renúncia de Collboni, el ple ja n'haurà viscut deu (i mitja) aquest mandat. Mitja si es compta la d'Albert Civit, que anava a la llista de Junts però que no va arribar a recollir l'acta de regidor i el seu lloc el va ocupar ja des del principi l'ara portaveu del grup, Jordi Martí. I el més destacat és que només tres dels set caps de grup que van començar el mandat continuen avui la seva tasca al consistori: Ada Colau (BComú), Ernest Maragall (ERC) i Josep Bou (PP), tot i que aquest últim no repetirà el mandat que ve i ja ha fet més que evidents les seves discrepàncies amb la formació que representa.

De Forn a Collboni

Els primers canvis es van viure al grup de Junts, ja l'octubre del 2019, a causa de la inhabilitació de qui era el seu cap de files, Joaquim Forn, després que es fes pública la sentència del Procés. El va substituir qui era la seva número dos, Elsa Artadi, que el maig de l'any passat va anunciar per sorpresa que deixava la política. La seva decisió va activar l'operació Trias. El grup de JxCat, que té cinc regidors a l'Ajuntament, haurà fet així tres canvis des de l'inici del mandat. Han sortit Albert Civit, Joaquim Forn i Elsa Artadi i han entrat Jordi Martí, Francina Vila i Joan Rodríguez.

Els comuns hauran sigut dels més estables. Aquest mandat només han dit adeu a qui era el número dos de Colau: Joan Subirats, que va plegar per jubilar-se i que va acabar sent nomenat ministre d'Universitats. Tot i que també manté el cap de files, el grup d'ERC ha viscut un canvi més: va acomiadar, primer, la regidora Maria Buhigas, que va voler recuperar la seva feina com a arquitecta, i, més recentment, Miquel Puig, que va fitxar pel departament d'Economia del Govern. En els seus llocs van entrar Marina Gassol i Rosa Suriñach.

La ruptura de Barcelona pel Canvi

Amb excepció del PP, que manté els mateixos dos regidors, el mandat ha sigut força més inestable per a la resta de forces, sobretot dins del que va ser Barcelona pel Canvi - Ciutadans, d'on des del principi es van escindir els regidors taronges, crítics amb la maniobra per investir Colau. També han plegat tant el cap de files de Barcelona pel Canvi (ara, Valents), Manuel Valls, que va decidir tornar a França (i no va fer ni el parlament de comiat), com la líder de Ciutadans, Luz Guilarte, substituïda per Paco Sierra en plena guerra interna. Ciutadans, a més, també ha acomiadat Celestino Corbacho, que s'ha jubilat, i per tant acaba el mandat amb Sierra com l'únic regidor que hi és des de l'inici, perquè Marilén Barceló, que també va sortir elegida, va passar a ser regidora no adscrita i a la pràctica se suma a Valents.

Amb la sortida de Collboni, també el PSC canvia de líder dins del consistori: ara ho és la tercera tinenta d'alcaldia, Laia Bonet. El grup també ha acomiadat M. Mari-Klose, que va presentar la renúncia el 2020 per motius de salut i va ser rellevada per Joan Ramon Riera.

stats