Barcelona
Societat Barcelona 27/03/2023

Colau retirarà una trentena de terrasses del centre perquè han fet trampa reiteradament

La majoria dels locals afectats col·loquen més taules de les permeses o ocupen espais que no tenen autoritzats

2 min
Terrasses a la Rambla de Barcelona plenes de gent en una imatge recent.

BarcelonaDesprés de mesos (o fins i tot anys) jugant al joc del gat i la rata amb alguns bars i restaurants que, de forma reiterada, col·loquen més taules de les que tenen autoritzades o ocupen espais que no els pertoquen, l'Ajuntament de Barcelona ha anunciat avui que aplicarà una mesura inèdita fins ara: no renovarà la llicència de terrasses en una trentena de locals de Ciutat Vella que acumulen infraccions reiterades d'aquest tipus. Faltes que es consideren greus o molt greus. Així ho ha anunciat avui el regidor del districte, Jordi Rabassa, que ha explicat que ara es comença el procés administratiu per fer possible que aquests locals, que podran presentar al·legacions a la mesura, deixin de poder plantar les seves terrasses.

El regidor no ha detallat encara la ubicació dels 33 locals afectats fins ara –una xifra que calculen que creixerà durant els pròxims dies–, però sí que s'ha precisat que n'hi ha alguna en el tram central de la Rambla i alguna a l'avinguda Joan de Borbó, i que, en general, estan repartides per tots els barris del centre de la ciutat. L'ARA va denunciar, de fet, que la picaresca (la multiplicació de taules i cadires) es donava fins i tot a la plaça de Sant Miquel, davant de la porta de l'Ajuntament.

"Hem començat els tràmits per no renovar les terrasses més incomplidores", ha explicat Rabassa, i ha detallat que aquests incompliments, en alguns casos, s'han detectat a un ritme d'un expedient obert cada trimestre o fins i tot més d'un. Ara, la intenció municipal és anar decidint de manera periòdica quins locals han fet tantes trampes que es considera que ja no tenen dret a mantenir la seva llicència de terrassa. "Alguns ja han demostrat que no respecten ni el barri ni la vida comunitària", ha lamentat el regidor.

La decisió arriba només uns dies després que es fes públic el balanç final de les terrasses guanyades de forma extraordinària durant els mesos de pandèmia que s'ha decidit consolidar. Ciutat Vella, per la tipologia de carrers i pel nivell de saturació que ja tenen algunes places, és el districte que n'ha permès mantenir menys: un total de 29 (i 195 denegacions). En xifres globals, però, Barcelona ha sortit de la pandèmia amb 1.131 terrasses noves o més grans de les que hi havia el 2020. Segons Rabassa, la decisió ara de fer retirar tota la terrassa a qui acumuli diversos excedents per incomplir l'ordenança és una mesura enfocada a ser "veritablement defensors de l'espai públic".

La crítica del Gremi

El mateix dia que s'ha fet pública la mesura, el Gremi de Restauradors ha respost amb un comunicat en què critica "la manca de neteja i de seguretat" a Ciutat Vella. Una percepció que, diuen, comparteixen restauradors i veïns i que consideren que fa necessària l'aplicació d'un pla de xoc per garantir que el problema no va a més durant la temporada d'estiu.

stats