Barcelona

Collboni confirma el seu pla B si els comuns també tomben els comptes de Barcelona

La qüestió de confiança permetria aprovar els pressupostos automàticament al cap d'un mes si no es forma un govern alternatiu

2 min
L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, aquest dijous durant la seva declaració institucional

BarcelonaEra un secret del domini públic, però l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha confirmat aquest dilluns que se sotmetrà a una qüestió de confiança per aprovar automàticament els pressupostos de la ciutat si aquest divendres els comuns també els tomben al ple. En una jornada organitzada pel diari Expansión, Collboni ha garantit que Barcelona tindrà pressupost encara que l'oposició rebutgi els comptes en el ple. Tot i que no ha parlat obertament d'una qüestió de confiança, aquest mecanisme podria permetre al govern municipal aprovar el projecte de pressupostos.

A diferència del que passa en altres administracions com la Generalitat o el govern de l'Estat, els ajuntaments tenen una via extraordinària per aprovar els pressupostos encara que no obtinguin prou suports en el ple. Un màxim de dues vegades en cada mandat, l'alcalde té la possibilitat de vincular els comptes a una qüestió de confiança. Què significa això? Doncs que un cop l'oposició tomba els comptes, es convoca un altre ple extraordinari on s'activa un compte enrere d'un mes. Si en aquest termini no s'ha presentat cap moció de censura contra l'alcalde que reuneixi la majoria absoluta del ple, els pressupostos queden aprovats automàticament.

En el cas de Collboni, aquesta carta sempre ha estat sobre la taula, ja que la incompatibilitat manifesta entre els grups dels comuns i de Junts per Catalunya fa impossible qualsevol majoria alternativa al PSC. Més encara quan els socialistes tenen tancat des de fa temps un acord amb ERC per als pressupostos. Collboni ha reconegut que es tracta d'una setmana "clau" per a la ciutat i ha reafirmat el seu compromís "amb l'estabilitat" i garantir un marc jurídic i administratiu "estable". Tot plegat per generar la confiança, ha apuntat, que l'activitat econòmica necessita una institució fent possible que Barcelona tingui pressupost per al 2024.

El paper dels comuns

Tot i obrir la porta per primera vegada explícitament a la qüestió de confiança, Collboni encara manté l'esperança que els comuns li votin el pressupost. Fins ara els d'Ada Colau s'han negat a donar suport als comptes si aquest fet no anava acompanyat d'un pacte de govern. Ara bé, després que el seu no als pressupostos de la Generalitat hagi provocat un avançament electoral a Catalunya i hagi fet descarrilar els comptes de l'Estat per al 2024, és una incògnita si els comuns es mantindran en el no també a l'Ajuntament de Barcelona o, per contra, donaran llum verda als comptes per no ser percebuts com un element de bloqueig en totes les administracions. Segons ha avançat Europa Press, Barcelona en Comú decidirà aquest dimarts quin serà el seu posicionament en un ple de la formació.

stats