Barcelona

Collboni anuncia una qüestió de confiança després del 'no' del ple als pressupostos

L'alcalde acusa Colau d'"irresponsable" pel seu vot contrari als comptes de la ciutat

4 min
La líder de Barcelona en Comú, Ada Colau, en el ple de Barcelona amb l'alcalde, Jaume Collboni, al fons

BarcelonaNi la Generalitat, ni l'Estat ni, per ara, Barcelona. El ple de l'ajuntament de la capital catalana ha consumat aquest divendres el fracàs del projecte de pressupostos del 2024. Uns comptes que, tanmateix, encara tindran una última oportunitat. Després de carregar contra la líder dels comuns, Ada Colau, per la seva "irresponsabilitat" per haver votat en contra dels comptes, l'alcalde Jaume Collboni ha anunciat que se sotmetrà dimecres que ve a una qüestió de confiança vinculada als pressupostos. Si en els trenta dies posteriors a aquesta qüestió de confiança no ha prosperat cap moció de censura contra l'alcalde -del tot improbable per la incompatibilitat entre els comuns i Junts-, els comptes s'aprovaran automàticament el 2 de maig.

Durant el debat s'ha reproduït el ball que s'ha vist a l'Ajuntament els últims mesos: amb el PSC i ERC mostrant sintonia i retraient als comuns el seu no als pressupostos, i els d'Ada Colau carregant contra Collboni per no voler tancar un acord a tres. De fet, l'alcalde ha sigut el més dur amb la líder dels comuns. "Mai havia vist tanta irresponsabilitat junta en tan poc temps. Tres pressupostos progressistes fracassats per la seva actitud", ha criticat Collboni, que ha considerat la posició dels comuns "un greu error que només beneficia la dreta i perjudica els ciutadans".

Abans el tinent d'alcaldia d'Economia, Jordi Valls, havia lamentat que Colau "torni a certificar la seva renúncia a Barcelona", i ha carregat contra els comuns per haver fet caure els comptes de la Generalitat, de retruc els de l'Estat i ara voti en contra dels de Barcelona. Una posició que ha contraposat amb els anteriors mandats, quan demanava responsabilitat a tots els grups per aprovar comptes a totes les administracions. "Què ha canviat? Que ara és regidora i abans era alcaldessa", ha apuntat. També la líder d'ERC a l'Ajuntament, Elisenda Alamany, ha carregat contra els comuns. "És absurd demanar governs progressistes i tombar tots els pressupostos progressistes que tens a la mà", ha etzibat. Alamany també ha reivindicat l'acord subscrit entre el seu grup i el PSC per als comptes.

Durant la seva intervenció, Colau ha criticat que nou mesos després d'arribar a l'alcaldia encara no se sàpiga "cap a on vol anar" el govern de la ciutat, i ha defensat el no del seu grup si no es travava també un acord de govern. "Votar aquest pressupost seria un xec en blanc perquè aprovessin mesures que anessin en contra del nostre model de ciutat", ha alertat. Segons Colau, ha sigut Collboni qui "ha decidit fer fracassar els pressupostos" perquè, ha esgrimit, tenint la possibilitat de construir una majoria progressista amb ells o una majoria alternativa amb Junts "no ha volgut explorar cap d'aquestes vies". "Podran intentar dir que és culpa dels comuns, però és vostè l'últim responsable d'haver vingut aquí amb un acord que només suma 15 regidors", ha conclòs Colau. Tanmateix, la líder dels comuns ha deixat la porta oberta a entrar en el govern en un futur: "Si canvia d'opinió, estarem sempre disponibles i amb la mà estesa". 

Amb la derrota d'aquest divendres, Collboni suma un segon fracàs després que al mes d'octubre ja hagués de retirar les ordenances fiscals per falta de suports; una debilitat en què han burxat la resta de grups. El regidor de Junts Ramon Tremosa ha criticat que el govern hagi deixat perdre "sis mesos molt valuosos" i ha carregat contra un Collboni a qui ha jutjat de "desorientat". "Tenim la sensació que es va molt a remolc, i que l'alcalde avui està més sol que fa 10 mesos", ha alertat. Des del PP, Daniel Sirera ha criticat també l'alcalde perquè, a parer seu, manté les polítiques de l'anterior govern: "El PP va alliberar Barcelona de Colau, però el seu esperit destructor continua impregnant els pressupostos".

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, durant el ple del mes de març

El ple d'aquest divendres consuma la ruptura entre el PSC i els comuns, que havien governat plegats la ciutat en els últims dos mandats. Tot i que la convocatòria d'eleccions anticipades a Catalunya ho deixa tot paralitzat i a l'espera de quines aliances es teixeixen a l'altre cantó de la plaça Sant Jaume, ara mateix refer el pacte entre tots dos partits sembla una utopia. Està per veure també en quin punt queda la relació entre els socialistes i Esquerra, que en els últims mesos havien anat construint una entesa que semblava destinada a acabar en pacte de govern, però que ara amb les eleccions catalanes a l'horitzó queda en standby.

L'última proposta del PSC

El fracàs dels pressupostos era un fet després que aquest dijous fracassés l'última reunió entre el PSC i els comuns per intentar salvar-los. Els d'Ada Colau van mantenir el seu rebuig als pressupostos si no anaven acompanyats també d'un acord per forjar un govern progressista a la capital catalana. Una opció que el PSC ha descartat. L'últim intent dels socialistes per salvar els comptes passava per un document en què, segons fonts socialistes, acceptaven el 90% de les propostes dels comuns. Per exemple, i segons les mateixes fonts, s'hi incloïa el compromís de mantenir la reserva del 30% d'habitatge protegit a les noves promocions immobiliàries. Això sí, amb lletra petita: incloïa el matís de fer aquesta reserva "eficaç".

Entre les mesures concretes, la proposta del govern municipal preveia 8 milions aquest any i 27 durant tot el mandat per comprar edificis residencials i destinar-los al lloguer; 7 milions el 2024 i 30 milions més la resta de legislatura per rehabilitar habitatges a la zona del Besòs-Maresme, i 20 milions aquest any i 90 més durant el mandat per a protecció d'edificis patrimonials. Altres propostes implicaven actuacions per reduir els pisos turístics principalment al districte de Ciutat Vella, mantenir la prohibició de crear noves places hoteleres al centre de la ciutat excepte en casos singulars i reduir el nombre de creuers d'escala i afavorir els de port base.

Un ple farcit de topades entre ERC i els comuns

Més enllà de certificar la distància entre Jaume Collboni i Ada Colau, el ple d'aquest divendres a l'Ajuntament ha servit també per comprovar que la relació entre els comuns i ERC tampoc passa pel seu millor moment. Tots dos s'han intercanviat retrets en sengles proposicions. Així, mentre els comuns han aprofitat l'abstenció d'Esquerra en una iniciativa seva per descartar obrir hotels al centre per atacar als republicans i acusar-los de fer "de comparsa" del PSC i "cedir a les pressions socialistes" amb els hotels i el Hard Rock; des d'ERC han plantejat una proposta on es recollien totes les inversions que Barcelona ha perdut pel no dels comuns als pressupostos de la Generalitat. Un debat durant el qual Elisenda Alamany ha acusat els de Colau d'haver entrat en una "deriva destructiva" i d'estar només preocupats per les cadires.

stats