Urbanisme

El futur nou front verd barceloní anirà de la Mar Bella fins al Fòrum

La reforma vol acabar amb el mur que separa les platges de la ciutat i s'executaria durant el pròxim mandat

3 min
La connexió amb la rambla de Prim i els banys del Fòrum

BarcelonaQue els Jocs del 92 van portar l'obertura de Barcelona al mar és un d'aquells tòpics de l'urbanisme barceloní. Però l'obertura es va fer sobretot a la part central de la ciutat i va deixar per més endavant els extrems. Més tard van venir macroprojectes com el del Fòrum per cosir part d'aquestes zones encara pendents. I ara el govern municipal assegura que comença la transformació de l'últim tram del litoral de la ciutat pendent de "dignificar": el que va de la platja de la Mar Bella fins al Fòrum i que, per tant, connecta Barcelona amb Sant Adrià de Besòs. "Un deute històric", segons la tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz, que assegura que el que es vol és acabar amb el pàrquing que hi havia davant de les platges –i que es va deixar sense aquest ús durant la pandèmia– i tenir un nou "parc-passeig".

En aquest àmbit es projecta ara un nou passeig de 12 metres d'amplada on es vol que el verd tingui molt protagonisme i que estigui pensat per a possibles pujades del nivell del mar. El passeig enllaçarà els barris de Diagonal Mar, el Front Marítim del Poblenou i el Besòs i el Maresme. Un dels principals objectius de la reforma serà acabar amb l'actual canvi de nivell –"el mur"– entre la platja i el passeig, a través de rampes i grades, per aconseguir que tot quedi més accessible. I, també, com a mesura de protecció per si puja el nivell del mar, amb terra permeable (en el 65% de l'àmbit), espècies d'arbres pensades per a la primera línia de mar i amb un dibuix en cotes perquè la platja arribi fins més amunt. De fet, un dels canvis que anirà de la mà d'aquesta transformació és pujar les guinguetes a una cota més alta i que la platja i tots els seus usos, com l'esport i els jocs infantils, guanyin espai ciutat endins.

El nou passeig tindrà, al costat, un carril de quatre metres d'amplada per a bicicletes i també s'hi preveu una franja amb pistes esportives i zones de joc per intentar descongestionar d'activitats la platja de la Mar Bella i "allargar la platja cap a la ciutat" amb la idea de protegir-la dels efectes del canvi climàtic. El referent seria, segons Sanz, el que s'ha fet a les platges del Prat amb la generació de talussos naturals. "Fer resilient una part de la ciutat que és molt fràgil", en paraules de la tinent d'alcaldia

El projecte afecta un total d'11 hectàrees i passa per la plataforma que havia d'acollir el zoo marí, però només per modificar-hi la vora i connectar-la amb el passeig sense que això en condicioni ni els usos actuals –s'hi podran seguir fent concerts com el Primavera Sound– ni tampoc el que la ciutat pugui decidir en el futur. Els responsables municipals també han remarcat que el nou passeig no frustra que en un futur es pugui decidir cobrir la ronda Litoral en aquest espai.

En mans del pròxim govern

La previsió és que aquesta transformació pugui començar a finals de l'any que ve i que suposi una inversió de 44,3 milions d'euros, però la decisió quedarà en mans del govern que surti de les eleccions municipals, que és qui haurà de decidir si tot el canvi es fa en tres fases, com ara es projecta.

L'operació també inclou una nova connexió entre el passeig i la rambla de Prim i els banys del Fòrum. Això ha de permetre donar continuïtat a un traçat que avui mor a l'altura de Bac de Roda perquè pugui arribar fins al Fòrum. En total, al passeig s'hi plantaran més de 800 arbres per generar noves ombres, tindrà 68.000 metres quadrats de zones verdes i un 65% de l'àmbit serà de paviments permeables.

Simulació de com serà l'enllaç entre el passeig i les platges

Actuacions provisionals

Mentre no comencin les obres de transformació, s'hi farà una actuació provisional, que és una de les demandes sorgides del procés participatiu que s'ha fet sobre la reforma. Aquest estiu s'hi faran dues pistes de vòlei platja adossades al Camp Municipal de Futbol Poblenou - Agapito Fernández, que se sumaran a la que ja hi ha. I, de cara a l'any que ve, es ressituaran les guinguetes al seu lloc definitiu.

"El que abans era un pàrquing tronat es convertirà en un espai familiar on fer esport", ha celebrat el regidor del districte de Sant Martí, el socialista David Escudé, que ha assegurat que aquesta transformació connecta amb l'esperit del projecte Pavelló Blau, que busca potenciar la pràctica esportiva al front marítim, en l'àmbit que va des del Port Vell fins al Port del Fòrum. Sanz, al seu torn, ha posat el focus en l'objectiu de donar un ús més "ciutadà" a tota la franja litoral i ha assegurat que la transformació manté la mateixa línia que, per exemple, retirar les discoteques del Port Olímpic o que el projecte del nou Liceu Mar on hi havia l'Imax.

stats