Barcelona
Societat Barcelona 28/08/2023

L'Ajuntament i la Vuelta asseguren que la manca de llum a Barcelona era "imprevisible"

El consistori assegura que va intentar encendre abans els fanals però que el sistema no ho permet

ARA
2 min
Personal de la Vuelta treien aigua de la plataforma que hi instal·lada a la platja del Somorrostro

BarcelonaLes tempestes de dissabte van deslluir el que era un dels primers macroesdeveniments organitzats a la ciutat de Barcelona sota la batuta del nou alcalde del PSC, Jaume Collboni. El primer xàfec va enganxar els primers ciclistes que afrontaven la contrarellotge, però quan va sortir l'últim equip l'intens ruixat havia deixat gran part de la ciutat –i dels 14 km de recorregut– a les fosques. Malgrat la manca de llum, la majoria de fanals no es van encendre fins a dos quarts de nou del vespre. "No hi veia una merda", deia sincer el campió mundial, el belga Remco Evenepoel. "Teníem tot el dia per fer la contrarellotge. Jo no vull ser un mico en aquest circ!". En les últimes hores, tant des del consistori com des de l'organització de la cursa han assegurat que la situació era "imprevisible", perquè malgrat que se sabia que plouria, no es podien imaginar que la ciutat s'enfosquiria tant en tan poc temps.

La il·luminació dels fanals de Barcelona funciona de dues maneres: en alguns trams disposen de sensors que els fan encendre en el moment en què el dispositiu detecta una baixada de llum. Fonts del consistori asseguren que els fanals d'aquest tipus que es trobaven en el recorregut es van encendre abans. L'encesa de la resta, però, depèn d'un sistema de programació anual –cada dia s'encenen a la mateixa hora en funció de l'època de l'any– que segons l'Ajuntament no es va poder modificar a temps, perquè el mecanisme és més rígid. Vista l'experiència de dissabte, però, el consistori sí que va maniobrar per aconseguir que diumenge tots els fanals s'encenguessin abans.

Una situació no esperada

Aquest dilluns el director de la Vuelta, Javier Guillén, exculpava el consistori de tota responsabilitat. "Si s'haguessin encès els llums abans, tampoc no hauríem pal·liat la nocturnitat que vam tenir. No crec que se'n pugui atribuir una responsabilitat a l'Ajuntament, va ser una tempesta que no esperàvem", ha argumentat en una entrevista a RAC1. Segons el responsable de l'organització, si haguessin tingut la certesa que les condicions climàtiques serien les que es van donar dissabte, potser haurien suspès la contrarrellotge, els últims minuts de la qual es va enfosquir d'una manera que no preveien.

L'argument de la imprevisibilitat també l'ha brandat en les últimes hores el regidor d'Esports, David Escudé. "Amb la foscor que teníem, ni amb l'enllumenat de la ciutat encès hauríem resolt de cap manera el problema", deia a Betevé.

stats