Barcelona

Càrregues i un detingut en la protesta contra la desfilada de Louis Vuitton al Parc Güell

Els veïns critiquen la privatització d'un espai que tensiona els barris fronterers

3 min

BarcelonaLa protesta contra la desfilada de Louis Vuitton al Parc Güell ha acabat amb incidents. Els Mossos d'Esquadra han carregat contra el centenar llarg de manifestants que a la Travessera de Dalt han aconseguit barrar el pas a alguns dels vehicles que duien assistents a la desfilada. Durant la seva intervenció han detingut una persona per atemptat contra l'autoritat, segons afirmen fonts policials. Set agents haurien patit lesions de diversa consideració, cap d'ell greu.

Tot i que la policia havia blindat els accessos al parc des d'hores abans, els manifestants que intentaven esquivar el cordó policial s'han creuat amb tres cotxes d'alta gamma que hi pujaven i els han barrat el pas, tirant-los algun petard i alguna llauna de cervesa.

Després d'una estona de tensió en què els manifestants han bloquejat completament tres vehicles entre crits de "Fora, fora" i "El barri no està en venda", agents antidisturbis dels Mossos s'han obert pas a cops de porra fins que han aconseguit moure els vehicles atrapats. De totes maneres, els manifestants s'han quedat a la Travessera, que ha estat completament tallada en els dos sentits durant ben bé una hora.

Un dels manifestants, estirat a terra

Un dels assistents a la desfilada que s'ha vist atrapat a la Travessera de Dalt ha sigut Jaime de Marichalar, que s'ha enfrontat verbalment amb alguns dels manifestants, que l'han ruixat amb esprai verd.

La d'aquest dijous és la tercera jornada de protesta després que dimarts els veïns portessin les queixes per la desfilada al passeig de Gràcia –davant la botiga que hi té Louis Vuitton– i dimecres a les portes del mateix Parc. Tres dies de queixes coronats aquest dijous amb el lema "Els barris no som una passarel·la per a la seva desfilada".

Entre la llista de greuges dels veïns hi ha el que consideren la "privatització" d'un parc que és el principal punt verd de la zona i que haurà estat tancat al públic dues tardes, generant inconvenients també a l'Escola Baldiri Reixac, que és a dins del parc i que ha hagut de conviure durant dies amb els preparatius i els assajos de la desfilada.

Però més enllà de molèsties com ara el pas de camions i la prohibició d'aparcar a prop del Parc avui durant tot el dia, els veïns denuncien que la desfilada ha retratat amb cruesa una doble vara de mesurar per part de l'Ajuntament. Una diferència de tracte als veïns i a Louis Vuitton, que, expliquen, es pot observar en el fet que mentre que el veïnat de Can Baró i el Carmel no pot utilitzar l'aparcament de busos del Parc Güell quan està tancat a les visites, "Louis Vuitton pot gaudir-ne durant dues setmanes i generar els problemes de trànsit que calgui".

El conflicte es va exacerbar encara més quan els operaris que estaven muntant la desfilada van destrossar un mur del parc. Una trencadissa que des de l'Ajuntament de Barcelona es va atribuir a "un error humà" durant les tasques de muntatge. El cost de la reparació del mur anirà a càrrec de Louis Vuitton.

Però més enllà de la desfilada, darrere les protestes d'aquests dies hi batega un malestar veïnal covat durant molts anys per les externalitats que els genera conviure amb un dels principals atractius turístics de la ciutat. Els voltants del Parc Güell són una zona especialment tensionada, on els veïns fa anys que reclamen una millora de la gestió per combatre la massificació turística. Amb aquest propòsit l'Ajuntament va anunciar fa prop d'un mes que el Parc deixaria de vendre entrades presencialment –només es podran comprar per internet– i que allunyaria també els taxis de l'accés principal per facilitar la mobilitat dels veïns.

La resposta de l'Ajuntament

Una altra de les queixes dels veïns és l'hermetisme de l'Ajuntament sobre quant ha pagat Louis Vuitton, si és que ho ha fet, per tancar el Parc Güell per a ús privat. Des de BSM, l'empresa municipal que gestiona el Parc, no s'han fet públiques les xifres al·legant que es tracta d'un acord amb un privat que inclou un compromís de confidencialitat. Des de l'Ajuntament, però, sí que es remarca que es tracta d'un gran esdeveniment de "dimensió internacional" que suposa una "oportunitat per enfortir un sector que ja és estratègic a la ciutat, com són les indústries creatives". A més, s'apunta que és un acte que genera ocupació, ja que per al muntatge i la celebració s'hauran hagut de contractar 500 persones.

stats