Barcelona

El Park Güell deixarà de vendre entrades a les taquilles per reduir la pressió turística

L’Ajuntament també allunya els taxis de l’entrada principal del parc i reforça els busos que hi porten

3 min
Turistes al Parc Güell una de les zones més massificades de turistes.

BarcelonaAccés en cotxe permès només als veïns, reforç de les principals línies d'autobusos i venda d'entrades només per internet. Amb aquesta triple recepta, l'Ajuntament de Barcelona vol combatre un dels problemes que fa anys que arrossega la ciutat: els conflictes que la massificació turística genera amb els veïns als barris de l'entorn del Park Güell. Després de mesos de negociacions amb els veïns, la primera tinent d'alcalde, Laia Bonet, ha presentat aquest divendres el pla complet amb què l'Ajuntament vol resoldre els problemes de mobilitat que es generaven principalment al barri de la Salut.

Una de les vies per evitar-los és dissuadir els turistes de pujar al parc si no tenen entrada. Per aconseguir-ho, a partir de l’1 de juliol, deixaran de vendre’s tiquets als accessos del parc i només es podran comprar per internet. Ara molts dels turistes que fan l’ascensió –i, per tant, contribueixen a col·lapsar-ne l’accés– es troben que no hi poden entrar. Aquest mateix divendres, per exemple, eren moltíssims els visitants que en arribar a l’entrada del parc es trobaven cartells d’Exhaurit i informadors que els deien que ja no quedaven entrades ni per avui ni tampoc per a demà.

A banda, per impedir el col·lapse que cada dos per tres converteix els carrers adjacents al parc en una ratera, l'Ajuntament ampliarà l'àrea d'accés restringit a veïns. D'aquí a deu mesos aproximadament, l'actual pilona situada a la cruïlla entre rambla Mercedes i Marianao – a dos carrers de l'entrada principal del parc–  es traslladarà força més avall, a la cantonada dels carrers del Pare Jacint Alegre i Escorial. Així, l'àrea restringida es triplicarà. Els taxis i VTC que portin turistes no podran accedir més enllà d'aquesta pilona, i només se'ls deixarà accedir a la zona quan sigui per portar o recollir alguns dels veïns d'aquests carrers.

Aquest trasllat comportarà també la retirada d'un dels punts crítics del barri: la parada de taxis que ara mateix està instal·lada a la rambla Mercedes. Els veïns denuncien que els fa la vida impossible perquè pràcticament sempre està per sobre de la seva capacitat i, a més del soroll i el fum, genera una cua de cotxes que col·lapsa la resta de carrers de la zona. Ara l'Ajuntament s'ha compromès a eliminar-la en un termini de dos mesos i portar-la a l'altre extrem del parc, a l'entrada que hi ha a la carretera del Carmel, on ara ja paren els autocars. A més, també es farà una nova parada més petita a la cruïlla dels carrers Mare de Déu de la Salut i Escorial.

Reforç a les línies de busos crítiques

L'altra gran batalla dels veïns del Park Güell feia referència a la massificació d'algunes línies d'autobusos com el 116, el 24 i el V19, que últimament anaven plens fins dalt, també a l'hivern. L'Ajuntament ha anunciat aquest divendres que també reforçarà aquestes línies ampliant-ne la freqüència. En concret, TMB ha posat un vehicle més a fer la línia del 116 els dissabtes i festius, així com aquells dies laborables que es percebi que fa falta. El mateix s'ha fet amb la línia 24, la ruta del qual no només passa pel Park Güell, sinó que també arriba fins als búnquers del Carmel, fet que en multiplica la presència de turistes.

Pel que fa al V19, el reforç és encara superior. TMB posarà un autobús més a fer aquest servei els dissabtes, i dos més els caps de setmana i festius. Tots aquests reforços s'incrementaran encara més –amb entre tres i cinc busos– durant els mesos d'estiu. Bonet ha explicat que també es reforçarà la vigilància en aquestes línies per garantir que els usuaris paguen el bitllet.

El que ha tornat a descartar aquest divendres Bonet és estendre a altres línies la prova que s'ha fet amb el 116, que en les últimes setmanes ha desaparegut d'aplicacions com Google Maps i ha contribuït així a reduir substancialment els turistes que hi pugen. Tot i l'èxit que per ara ha tingut la mesura, l'Ajuntament no s'acaba de sentir del tot còmode amb el debat que genera. Aquest divendres Bonet ha reconegut que no creu que sigui "una bona mesura eliminar informació sobre serveis públics".

Els veïns han rebut el paquet de mesures amb alegria però també amb cautela. En declaracions als mitjans, la representant de la plataforma Recuperem la Salut Cira Martínez ha celebrat que "després de molts anys de lluita es prenguin mesures", però ha subratllat que encara els falta informació i que volen veure com s'acaben materialitzant totes aquestes propostes.

stats