Societat 07/11/2013

CiU i PSC es queden sols a la comissió d'investigació dels escàndols de la sanitat

Aproven unes conclusions que eviten valorar la feina de Prat, Manté, Crespo o Bagó, amb acusacions de "farsa" de l'oposició

Ara
2 min

BarcelonaCiU i PSC han aprovat aquest dijous al Parlament el dictamen de la comissió d'investigació sobre la gestió en l'àmbit sanitari i les relacions entre el sector públic sanitari i les empreses, amb acusacions de "farsa i vergonya" per part de la resta de partits de l'oposició. En gran part de les votacions, la federació nacionalista i els socialistes han votat a favor dels punts del dictamen, ERC s'ha abstingut i la resta de partits hi han votat en contra.

Les conclusions eviten valorar el treball fet per alguns gestors que han estat en el focus de la polèmica en els últims mesos com l'expresident de l'Institut Català de la Salut (ICS) Josep Prat, l'exdirector del Servei Català de la Salut (CatSalut) Carles Manté, l'exalcalde de Lloret de Mar Xavier Crespo, i l'expresident del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i president del Grup Serhs, Ramon Bagó. El document al·lega, en nombroses ocasions, que diversos compareixents es troben en processos judicials oberts i, per aquest motiu, en estar 'sub judice', "hi ha aspectes que no s'han pogut investigar".

Tampoc s'aborden les presumptes males pràctiques, i les conclusions es limiten a "deixar clar que les irregularitats que s'hagin pogut detectar en alguna institució no representen la globalitat d'un sector altament professionalitzat, seriós i honrat". Les conclusions es limiten a demanar "transparència" a la Generalitat i els diversos organismes públics de la gestió la sanitat catalana, i insten la Conselleria de Salut a "redactar un codi ètic i de sostenibilitat per al sector sanitari", ja anunciat per Boi Ruiz.

Tot i que el seu grup no hi ha votat en contra, la diputada d'ERC al Parlament Alba Vergés ha mostrat la seva insatisfacció davant el dictamen de conclusions perquè, al seu parer, són supèrflues, no aprofundeixen en els casos investigats i evidencien "falta d'autocrítica" per part dels partits que han governat la sanitat els últims anys. Per Vergés, en la comissió s'ha viscut un "obstruccionisme clar".

El diputat del PP Jordi Roca ha carregat durament contra les conclusions de la comissió, en considerar que va néixer amputada i que el seu contingut ha estat un "frau parlamentari". Des d'ICV-EUiA, el diputat Marc Vidal ha titllat de "cíniques i vergonyoses" les conclusions de la comissió, al·legant que s'ha passat de puntetes per sobre dels casos investigats. El diputat de Ciutadans José Manuel Villegas ha definit les conclusions com "una farsa i un engany", mentre que la diputada de la CUP ha coincidit a considerar-ho "una farsa" i ha afegit que les conclusions visualitzen "un pacte de no agressió i de silenci".

stats