Societat 13/05/2020

El TSJC planteja controlar la temperatura als accessos dels jutjats de Catalunya a partir del juny

El president de l'alt tribunal admet que la pandèmia pot endarrerir cinc mesos alguns judicis

Montse Riart
3 min
L’entrada d’un dels edificis de la Ciutat de la Justícia.

BarcelonaDes del 12 de maig la majoria dels jutjats de Catalunya han recuperat un 30% de la plantilla després de l'aturada de l'activitat habitual causada per l'emergència sanitària del covid-19. De moment s'estan començant a atendre els afers més urgents i que no es podien endarrerir més temps. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) no compta que l'activitat es pugui reprendre totalment de manera presencial fins que no hagin passat tres mesos des que es decreti la fi de l'estat d'alarma. Tot i així, ha redactat un cronograma sobre com s'ha de fer el desconfinament dels jutjats. Entre més mesures, l'organisme proposa al ministeri de Justícia i al Govern que es facin controls de temperatura a l'entrada dels jutjats.

El cronograma aprovat pel TSJC preveu tres fases de desconfinament de les seus judicials. La primera és la que ja està en marxa i en la qual encara es compta amb el teletreball sempre que sigui possible. La segona no començaria fins al 2 de juny. A més dels controls de temperatura als accessos dels jutjats, és quan es començarien a reprogramar les agendes perquè el TSJC calcula que ja s'haurà aixecat la suspensió de les actuacions processals que anava lligada a la declaració de l'estat d'alarma. El president del TSJC, Jesús María Barrientos, ha admès en una entrevista a l'agència Efe que durant l'aturada judicial s'han suspès judicis "en volum suficient per omplir ja no dos mesos, sinó tres o quatre" de l'agenda dels jutjats.

Durant els últims temps alguns jutjats havien aconseguit posar les agendes pràcticament al dia, però la majoria acumulaven endarreriments que en alguns casos podien arribar gairebé als dos anys per fixar data de judici. Això fa que Barrientos reconegui que mentre alguns organismes en tindran prou amb tres o cinc mesos per eixugar els endarreriments, uns altres puguin necessitar més temps. A això s'hi suma un més que previsible augment de l'activitat als jutjats socials i mercantils per la crisi econòmica que pot ocasionar la pandèmia. "Els recursos continuen sent els mateixos, això necessàriament farà que se'n ressenti un sistema que ja està al límit de les seves possibilitats", reconeix el president del TSJC.

Regular el públic a les sales i ventilar els espais

A la fase 3, que començarà quan faci tres mesos que s'hagi aixecat l'estat d'alarma, el TSJC compta que tots els tràmits judicials ja es puguin fer presencialment a Catalunya. Tot i així, en el cas dels judicis es valorarà encara la via telemàtica, si fos possible. En el cas que el judici se celebri de manera presencial, el jutge haurà de limitar la presència de públic a la sala a un terç de l'ocupació. Els testimonis, víctimes o acusats que s'esperin al passadís hauran de mantenir una distància de seguretat de dos metres entre si. També hi haurà limitacions per als mitjans de comunicació. Preferiblement s'optarà per donar senyal institucional del judici però, si els mitjans tècnics no ho permeten, es limitarà la presència de mitjans.

Una de les discrepàncies és sobre l'ús de micròfons a les sales. Igual que el Consell General del Poder Judicial, el TSJC demana que es doti els jutjats de fundes per als micros de les sales judicials, de manera que no faci falta que els testimonis o els acusats utilitzin mascareta durant la declaració. Argumenten que l'ús d'aquest mitjà de protecció pot dificultar que els jutges i la resta de parts d'un judici o una compareixença captin l'expressió de l'acusat o dels testimonis a l'hora de declarar.

Entre cada judici o compareixença es deixaran deu minuts de marge perquè el personal ventili la sala, desinfecti els estris utilitzats i les cadires. En el cas dels jutjats que comparteixin espais comuns, com ara passadissos, s'espairà el calendari de vistes de manera que no coincideixin dues a la vegada. El TSJC preveu que entre l'11 i el 31 d'agost també es puguin celebrar judicis i compareixences judicials, uns tràmits que habitualment paraven el mes d'agost. Tot i així, s'avisa que caldrà coordinar les agendes amb la Fiscalia i les parts. De fet, procuradors i advocats discrepen d'aquest punt perquè consideren que no ajudarà a agilitzar el calendari judicial, tenint en compte que els jutges que no facin vacances a l'agost ho faran més endavant, mentre que ells no tindran possibilitat de fer-ho.

stats