Relacions juvenils

Què demanen els adolescents sobre sexe? 10 preguntes amb resposta

Oferim possibles explicacions de la mà d'infermeres i sexòlogues

3 min
Relacions sexuals
Dossier La sexualitat dels adolescents Desplega
1
Sexe entre adolescents: què en sabem i per què ens espanta
2
Què demanen els adolescents sobre sexe? 10 preguntes amb resposta
3
La sexualitat dels joves, en dades
4
“La majoria d’adolescents ara ja saben què és un clítoris”

La sexualitat és un món de preguntes, d’ambigüitats, de matisos i fins i tot d’incoherències. Ho és per als adults, que acumulen més anys de pràctiques, i encara ho és més per als menors que tot just s’hi inicien. Els professionals que atenen els adolescents es troben davant els mateixos dubtes i preguntes una vegada i una altra. Aquestes són les consultes més repetides entre els adolescents, diferenciades entre nois i noies, i les respostes que reben per part de les infermeres i sexòlogues consultades a l’article, que les articulen sempre en positiu enfocant el plaer i el respecte. 

1. Com sabré quan estic preparat per tenir relacions?

No hi ha un moment ideal, simplement sabràs que estàs preparat si fas servir el sentit comú i ho fas quan en tinguis ganes, quan et sentis segur i quan l’altra persona estigui en el mateix punt. Ha de sorgir sense pressions, amb nervis (segur), però de forma natural.

2. (Ells i elles) Com es fa?

Com tu sentis que s’ha de fer, el que et vingui de gust, fins on tu vulguis, i tenint clar que tant tu com l’altra persona heu de gaudir-ne abans, durant i després. I es pot fer de moltes maneres: no tot s’acaba en el penis i la vulva.  

3. (Elles) Fa mal, la primera vegada?

A vegades la primera relació amb penetració és dolorosa, però no sempre hauria de ser així. Si fa mal, pot ser que estiguis molt nerviosa i tinguis la musculatura tensada, o bé que no sentis desig i, per tant, no estiguis lubricada. Si fa mal, para i parla’n. 

4. (Elles) Què passa quan perds la virginitat?

No passa res. Ni el teu cos canvia, ni es trenca res, ni ningú notarà si ho havies fet abans o no. La majoria de dones tenen l’himen intacte fins i tot després de parir.  

5. (Ells) Quina és la mida normal del penis i fins a quina edat creix? 

La mida normal és la que tu tens. Són normals tots els penis que permeten una autoestimulació que doni plaer. Quan el cos deixa de créixer, el penis també, i no es pot fer res perquè creixi més. 

6. Quant dura una erecció?

De forma natural no hauria de durar més de 5-7 minuts. Una erecció és un torniquet natural i no pots mantenir-la molta estona perquè et faria mal. La gràcia, precisament, és que durant les relacions el penis creix i decreix de forma natural.

7. (Elles) Com sé si he tingut un orgasme?

Cada orgasme és un món, però en general els científics els descriuen com una sensació d’intensitat màxima físicament, de desconnexió mental i de relaxació posterior. Els orgasmes de les pel·lícules són tan falsos com els decorats.

8. (Ells) És bo masturbar-se cada dia?

Sí, si et ve de gust i sempre que no ho facis per oblidar els problemes, deixant de fer altres coses (com estudiar o sortir amb els amics) o perquè no pots parar.

9. (Elles) Com sé si estic embarassada? 

Si tens dubtes, ves al metge a fer-te una analítica en sang. No et refiïs dels símptomes que hagis trobat a internet. És molt fàcil imaginar que tens els pits inflats o que et fa mal l’abdomen quan et preocupa saber si estàs embarassada.

10. (Elles) Hi ha un límit de vegades per prendre la pastilla de l’endemà?

No hi ha límit, però recorda que és un mètode d’emergència i no un anticonceptiu.

Dossier La sexualitat dels adolescents
Vés a l’ÍNDEX
stats