Societat 12/05/2021

Els detinguts pels carnets de conduir falsificats ja superen el mig miler

La mare del cervell de la trama és una antiga afiliada de Vox que va ser expulsada del partit

Ara
2 min
Efectius dels Mossos a l'exterior d'un dels habitatges escorcollats a Sant Feliu de Guíxols.

BarcelonaL’operació per la trama de carnets de conduir falsificats continua. Els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional ja han detingut més de mig miler de persones –522 segons l’últim balanç provisional– des que va començar el marcrooperatiu aquest dimarts a primera hora. Es preveu que aquesta xifra vagi augmentant perquè la jutge de Girona que porta el cas ha ordenat que s’arrestin tots els implicats: no només els líders del grup, sinó també tots els compradors. El presumpte cervell de la trama és un informàtic extern de la direcció general de Trànsit (DGT), perquè s’havia subcontractat el servei, que va colar 1.845 carnets falsificats a la base de dades oficial.

Segons ha avançat El Punt Avui i ha pogut confirmar l’ARA, la mare de l’informàtic és una antiga afiliada a Vox que va ser expulsada fa mesos del partit d’extrema dreta. La dona va ser detinguda aquest dimarts al seu domicili, a Llagostera. Fonts de Vox asseguren que l’arrestada mai va tenir cap càrrec a la formació, tot i que és coneguda en aquest entorn. L’informàtic, que va quedar detingut a l’edifici on vivia a s’Agaró, la seva mare i altres familiars –en total sis persones– passaran a declarar aquest dijous davant el jutjat d’instrucció número 1 de Girona. Són els considerats líders del grup i s’haurà de decidir si surten en llibertat o els envien a presó preventivament.

Detencions de tots els compradors

L’informàtic i la seva família s’han acollit al dret a no declarar a comissaria. Estan representats per l’advocat Sergio Noguero. L’operació batejada amb el nom de Loki es mantindrà activa els pròxims dies per seguir amb les detencions de tots els compradors, que eren sobretot immigrants que vivien a Catalunya, tot i que la trama ja s’havia estès a altres punts de l’Estat. Els compradors, un cop arrestats, queden en llibertat a l’espera que la jutge els citi a declarar presencialment o per videoconferència.

Per falsificar els carnets el grup acostumava a fer veure que s’havia convalidat el document d’un altre país i s’introduïa a la base de dades de la DGT sense que existís ni s’hagués fet la validació oficial. També s’havien canviat els punts d’alguns carnets. Cada falsificació es venia per entre 4.000 i 10.000 euros que van permetre que la trama obtingués milers d’euros, una part dels quals s’han trobat en efectiu durant els escorcolls.

stats